Okuma Esareti
Kitap okumanın, kitaplarla iştigal olmanın insan gelişimine elbette büyük katkıları vardır. Evvela okumayan biri ile okuyan biri arasında ciddi bir anlamlandırma farkı bulunur -istisnalar hariç-. Ancak okumak, gelişim yahut muayyen bir alan için başlı başına bir referans da değildir. Zira kişi, bin roman okudu diye her alanda en iyisi olamaz. Misal Roman, nezaketi güçlendirir, algıyı açar, dünya görüşünü genişletir lakin muayyen bir alanda insanın referansı olamaz. Yâni bir insan, sırf bin kitap okudu diye dini konularda ahkam kesme hakkına sahip değildir; ya da binlerce kitapla iştigal olmak feylozof olmak anlamına gelmez; yahut bunca kitap, muhtelif bilimlerde tevil geliştirme hakkı tanımaz insana. Bir alanda söz ve fikir sahibi olmak için önce o alanla ilgili bilgi sahibi olmak gerekir. Ardından ise bu bilgiyi işleyecek usul gerekir. Bu platformun dahi okuyan insanların, en büyük problemi de tam olarak budur.
1000k
Muhteşem bir yazı dile ile bu kadar güzel ifade edilir. Sonsuz katılıyorum. Bu kafalar için okumak bile yeterli. Anlamak, hazmetmek yoktur. Okuduysa ki her okuduğu da doğrudur o artık her şeyi tam anlamıyla biliyor. Filozofloğun üstüne bile geçmiş görürler kendilerini. Ahkăm kesmeyi kesmeyi hak görürler kendilerinde.
Muhammet İkbâl
Mükemmel olan tek sanırım abla, her şeyin her durumun en az bir kusuru var. Dolayısıyla biz de kusurdan arı değiliz. Bu yüzden betimlemeye çalışıyoruz; umarım tenkide kaçmaz ve ayağımız kaymaz. Zira insanın başına en büyük bela (kusur) benliğidir...🙏🏻
Kesinlikle katılıyorum. Yine niceliğin niteliğin önüne geçtiği bir durumdayız maalesef. Iki tane Kafka ya da Zweig kitabı okudu diye kendini filozof zannedenler var. Bir alanda 'ahkam' kesmek için edebi okumalar yapmak yeterli değil, akademik olarak başarılı çalışmalar yapmak şart.
Muhammet İkbâl
Kesinlikle katılıyorum. Nicelik başlangıç aşamasında, belki motivasyon için gerekli sayılabilir ancak kendisi nihayetinde bir basmaktır. Niteliğe yerini bırakmaz ise insanı tutsak eder.