···Okunma: 24 Temmuz 2022 01:55 Çok defa, karakterlerin kendi ağzından ayrı ayrı anlatılan kitaplara gitmiştir elim. Daha mikroskobik bir gerçek sunacağına inanmışımdır bu tür anlatımların. O yüzden incelememe tam da yazarın anlatımından başlayacağım.
Üçlü aşk ilişkisi içinde bulunan karakterlerin gözünden okuyoruz kitabı. Kitap bu yüzden üç bölüme ayrılmış. Bir sonraki bölüme geçtikçe başka bir köşeye geçiyormuşuz gibi hissettirdi bana sayfalar. Bir adam ve iki kadın arasındaki bu kurgunun ilk anlatıcısı Peter'in ilk karısı sonra eline mikrofonu Peter alıyor ve ardından Judit. ilişki içindeki sevgi, mecburiyet ve aşk gibi kavramlarla ilgi tespitleri o kadar hoşuma gitti ki altını çizmek için yanıma aldığım kalemi hiç elimden bırakmadım.
Üstelik alışılageldik bir biçimde değil gayet kendine has yapmış bunu yazar.
Çünküüü alt metni sadece aşk değil bu kitabın; savaş, toplumsal sınıf farklılıkları, karakter analizi...
Kitabın bu üç köşesinden benim en çok ilgimi çeken hepsinin adını zikrettiği yazar Lazardı. Kitabın arka planda kalmış başrolü gibi takip ettim onu kitap boyunca üçlü ilişkideki konumları çözüp hepsinin bakış açısını görebiliyor aynı biz okurlar gibi :)
Her yolda bize güzellikler sunan manzaralar gibi yokuş ve taşlarda olur. Benim bu kitapla yolculuğumda okur olarak zorlandığım yerler burjuvazinin anlatıldığı yerlerdi. Ionka ve Peter'de tanımı ve özellikleri verilen bu sınıfı Judit' in anlattığı yerlerde birkaç kere derin nefesler alıp vermedim desem yalan olur. Fakat kitap bittiğinde aslında bu katmanların yok olmadığı sadece isimlerinin artık kullanılmadığının da farkına vardım. Engellerden sonra tatlı bir tecrübe diyebiliriz.
Bu kitabı neden okumalısınız ?
-İlişkilerin yapısının sevgiden bağımsız olduğunu görmek için.
-Bir savaş içinde insan duygularının nasıl da yoğunlaşabileceğine tanık olmak için.
-Ve ben sevgi hakkında düşünüp de kuramadığım cümleleri bu kitapta okudum. İşte İşin Aslı Bu!
NOT: Başlıktaki cümle kitabın sonlarında geçiyor. Ben de aynı karakter gibi aklıma gelen konuları içimden geçirirken Bu konuda bir kitap okumak isterdim diyorum. Bu tanıdık cümle beni yazara çok daha fazla yaklaştırma görevini üstlenmiş oldu.
Keyifli okumalar dilerimmmm :)