·325 syf.··Beğendi
···Okunma: 23 Temmuz 2022 23:46 Algernon'a Çiçekler
Büyük beklentiyle almadığım fakat okuduktan sonra iyi ki dediğim bir kitap oldu Algernon'a Çiçekler.
Zihinsel geriliği olan 30'lu yaşlarındaki Charlie'nin, bir fare ile birlikte bilimsel bir deneye katılması, dahi olmadan önce ve dahi olduktan sonra toplum içinde yaşadığı duygu ve düşünceler Charlie'nin ağzından çok güzel aktarılmış.
Saf, masum Charlie'nin ne olursa olsun insanlara göstermek istediği sevgisi, alay konusu olması, annesinin, kardeşlerinin çalıştığı yerdeki kişilerin, zorbalıklarına maruz kalması, okurken yürek burkan noktalar olarak söylenebilir.
Dahi olduktan sonra bile topluma ayak uydurmak da zorlanan Charlie toplum tarafından yine dışlanır bir kobay olarak görülür. Dahi olmadan önce yaşadığı travmalar yüzünden toplumsal ve duygusal ilişkilerinde çok zorlanır. Kadınlarla yakın olmak istediğinde annesi tarafından dövülen Charlie gelir gözünün önüne, ya da uçağa bindiğinde kemer takmak istemez, deney yapılırken bağlandığı kemeri hatırlar.
Zihinsel geriliği olan ya da üstün zekalı bireylerin toplum içindeki maruz kaldıklarını anlamak adına çok etkili bir kitap. Toplumumuzda birçok özel gereksinimli birey az çok bu tarz sorunlarla baş ediyor aslında. Farkındalığımızın artması adına faydası olacağını umuyorum.