2022 101. kitabı
Kitap alıp okumaya başladığımda okuduğum kitabın; ön incelemesini, tanıtım yazısını, yazarını, yorumlarını hiç görmeden, okumam. Öyle de bir huyum vardır. Karşılaşacağım şeyin sürpriz olmasını isterim. Gerekirse yarıda bırakırım kitabı iyi çıkmazsa. İlk kez Mo Yan'ın bir kitabını okudum bu kitapla. Kitabın otobiyografik özellikte olduğunu birkaç sayfa sonra yazarın kendini, adıyla anlatmasından öğrenebildim. İşte bu şaşırtıcıydı çünkü kitap otobiyografik olmasına rağmen roman okuma hissi veriyor. Mo Yan, ilköğrenim yıllarından itibaren geleceği başarısızlıklarla geçecek gibi görünen bir çocukluk içindedir. Okuldan atılır hatta. Ailesine karşı da mahcup olmamak için askerliğe yazılır çünkü ona göre; "Eğer savaşı sağ salim atlatırsam yiğitlik mertebesine yükselecek, sağ çıkamazsam da en azından anne ve babamı şehit ailesi mertebesine çıkaracaktım, böylece politik statüleri değişecek ve beni boşa yetiştirmemiş olacaklardı. …. Aşağılık bir yaşam sürmektense şanlı bir ölümü tercih ediyorduk hepimiz.” Yaşamı istediği gibi gitmeyen Mo Yan, kısa kısa öykülerle bir yandan da edebiyata atılır ve ona ün getiren Kızıl Darı Tarlaları kitabını yayımlatır. Bu kitapla tüm yaşamı değişir. Kitabı okurken Mo Yan'ın bir Mao Zedung hayranı olduğunu görürüz. Bu haliyle Mo Yan itici gelmeye başlamıştır bile bana. Tabii kendi döneminde yaşanılan siyasi olaylar onu Maocu yapmış olabilir. Biz günümüzden geçmişe bakıp kimi liderlerin yapmış olduklarını sertçe eleştirebiliyoruz ama dönemin içine girince yaşanılanlara, hayranlıklara bir anlam verilebiliyor. Bu anlam ya da hoşgörü şurada devreye giriyor. "Kişinin, peşinden sürüklendiklerinin yanlışlar içinde oluşunu görüp kendini ondan kurtarmak istemesi." Mo Yan'ı güzel kılan bir özellik bu. Henüz romanlarına geçiş yapmadım ama bu kitabıyla birlikte diğer kitaplarını temin etmek için adım attım.
DeğişimMo Yan · Can Yayınları · 20161,433 okunma