Kalemini bildiğim İrlandalı yazar John Banville'nin kaleminden yine çok severek okuduğum bir kitabıyla geldim. Derin ve yoğun bir anlatımı olan son sayfasına kadar acaba ne olacak dediğiniz kitabın başı ağır ilerliyor olsa da konu açıldıkça keyif almaya başladığınız güzel kendine özgü betimlemeleri ve dingin bir anlatımı ile üzerinizde etki bırakacak, ayni zamanda düşündüren okuru direk hikayesinin içine hapseden bir kitaptı benim için.
Kitabın konusundan bahsetmek gerekirse; Axel Vander, yaşlı ve seçkin bir akademisyendir. Eşi Magda'nın ölümünden sonra oldukça hüzünlü ve sıkıcı günler geçirmeye başlar ancak bir gün geçmişine ait sırlarını ve dikkatle gizlediği kimliğini bildiğini iddia eden bir kadından aldığı mektupla yaşamı çok farkli bir yöne doğru yol alır. Bu sırrının açığa çıkmasından tüm hayati boyunca korkmuş olan Vander, öncelikle mektubu yazan kişiyle görüşmek üzere Torino'ya yola çıkar. Burada mektubu yazan Cass Cleave ile buluşur, ama Cass Cleave tahmin ettiği gibi yaşlı değil oldukça gençtir. Ve ikilinin arasinda tuhaf ama bir o kadar da etkileyici bir ilişki başlar.
Peki devamında neler olur sırlarla dolu iki insanin gizemli hayatini merak ettiyseniz okumanızı şiddetle tavsiye ederim.