Uzun süredir yazmadığım ancak bu nefis eserin tesiriyle bir inceleme yazmaya karar verdiğim bir gerçek.
Lafı fazla uzatmadan kitap hakkındaki görüşlerimle işe koyulayım.
Belki de beni inceleme yazmaya iten şey kitabın hazin sonuydu. Ne kadar üzülsem ve kalbim parçalansa da iyiki böyle bir sonla karşı karşıya kaldım ve bu kitap benim zihnimde ölümsüzleşti.
Kitabı okuma konusunda sayfa sayısı gözümü korkutuyordu elime alıp alıp tekrar bırakıyordum, demek ki doğru zaman bu zamanmış. Ama tüm samimiyetimle söylüyorum ki oldukça akıcı ve büyüleyici bir kitap. Uzun tasvirler bazen boğuyor ancak bu tasvir genele hakim olmakta değil. Bazı bölümler (3. Kitap) sırf tasvir ancak orayı geçtiğiniz zaman sizi akıcı bir kitap bekliyor. Bunlar dışında kitap benim Fransızca'ya ilgimi artırdı. Yıllar sonra bu kitabı tekrar okuyacağım, ve o zamana kadar bilgi birikimimi artırıp halihazırda keyifli olan bu kitabı bir roman değil de bir müzeyi geziyormuş gibi okuyacağım. Çünkü kitap sizlere Paris'i gezme olanağı sunuyor. :)
Gelelim karakterlere:
Quasimodo
O: Bir kambur, bir sağır, bir çirkin, bir zangoç.
Ama o aynı zamanda altın kalpli, karşılıksız sevgi sunabilecek kadar iyi yürekli, güzel Esmeralda'yı korkutmamak için onunla duvarın arkasına geçip konuşacak kadar düşünceli.
İnsanların dış görünüşünden dolayı içini göremediği: Notre Dame'ın Kamburu, Notre Dame'ın Sevgilisi.
Sanırım daha fazla söze gerek yok, bu kitabı okuyun ve bu eşsiz adamla tanışın derim.
Esmeralda
Güzel mi güzel bir çingene. Göreni kendine hayran bırakan bir genç kız. Quasimoda'ya herkesin iğrendiği o adama su verecek kadar merhametli. Bir Hercai'ye aşık olduğu için annesinden ve hayatından vazgeçecek kadar da aptal.
Cloude Frollo
Bir papazdı Esmeralda'yı tanımadan önce. Kalbini sımsıkı örten, isteklerini dizginleyen Hermesçilikle uğraşan bir din adamıydı aşka düşmeden önce. Başta sevmediği kilisenin etrafından atmaya çalıştığı o çingene kıza aşık oldu. Sonra hem yanıp tutuşan deli bir aşık hem kıskanç bir yaratığa dönüştü. Bir kitapta gördüğüm en hızlı renk değiştiren bukalemundu bana göre.
Phoebus
Sevgi pıtırcığı, önüne gelene yalan sevgiler dağıtan bir yüzbaşı. Hem nişanlısına hem sevgilisine "senden başka kimseyi sevmiyorum" diyecek birisi. Esmeralda'nın onun aşkı karşısında çeşitli (psikolojik ve fiziksel) işkencelere maruz kaldığı birisi...
Evet kitabın konusu ve karakterleri hakkında düşüncelerim bu şekilde.
Bu kitap 10/10 verdiğim yegâne kitap. Okuyun, okutun...
Buraya da bir link bırakayım, Paris müzikali: youtu.be/9xzI9VLK_A0