·180 syf.····Okunma: 09 Temmuz 2022 01:28 Kitabın adında her ne kadar iki karakterin adı geçse de tüm hikaye Râkım Efendi üzerinden işleniyor diyebilirim. Garibim Felâtun Bey’e hikayede yok denecek kadar az yer ayrılmış.
İsimlerinden de belli olacağı üzere karakterler Doğu-Batı çatışmasını temsil ediyor. Râkım Efendi gelenekçi bir insanken, Felâtun Bey daha batıcıl fikirlere ve yaşayışa sahip. Râkım Efendi karakteri bence Ahmet Mithat’ın fikirlerini temsil ettiği için kitapta hep en doğruyu yapan, çalışkan, başırılı olan bu karakter oluyor. Felâtun Bey’e ise başarısızlıktan başka bir şey kalmıyor. Hikaye bu iki çatışmanın dışında güzel bir aşk hikayesiyle çevrelenmiş durumda.
Oldukça eğlenceli, sıkılmanızın mümkün olmadığı bir kitap. Benim bu kitapta sevmediğim tek şey yazarın sürekli hikayeyi bölüp okuyucuyla konuşma çabasıydı. O duvarın yıkılmasını istemiyorum ben. O duvar yıkılınca bir anda kendimi ışınladığım evrenden tekrar günümüzde buluyorum. Oysa ben bir kitabın kapağını kapatana kadar hep o evrende kalmak isteyen okuyuculardanım. Sevmediğim tek şey buydu.
Temmuz ayını sadece Türk edebiyatından eserlere ayırmıştım. 9 kitapla tamamlayacak gibiyim. Okuduğum en eğlenceli kitabı sizlere önermek istedim. Keyifli okumalar.