2022 47. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2022 22:31
İlk defa bir tiyatro eseri okudum. Sadece diyaloglar olduğu için kitap sanki bir tiyatro oyunu izliyormuş gibi akıyor. Cimrilerin en cimrisi Harpagon baş karakterimiz. Bir oğlu ve bir kızı var. İkisi de gönlünü birer gence kaptırmışlar. Fakat Harpagon’un başka planları var. Onları yaşlı birileri ile evlendirip kendisi de genç bir hatun alacak. Alacağı kız da oğlunun sevdiği kız. Tabi bundan haberi yok. Ortaya çok komik diyaloglar çıkıyor. Biraz da dönemin özelliklerini okudum. Moliere tiyatroya gönül vermiş bir yazar ve oyuncu aynı zamanda. Eserlerinde kullandığı hiciv yüzünden zor zamanlar da geçirmiş, eleştirilmiş. Çünkü kendisi eleştirmeyi seviyor. Bu eserinde de burjuva sınıfını eleştiriyor. Komedi kısmına takılıp aradaki eleştirel ayrıntıları göremeyebiliriz ama dikkat edersek gayet anlaşılır. Baba ve oğul arasındaki çekişme de komediyle birleşmiş olsa bile yine de beni biraz üzdü. Moliere Hastalık Hastası adlı oyununu oynarken rahatsızlanıp sonrasında da vefat etmiş. O kitabı da elimde ve okumak istiyorum.
CimriMolière · MEB Yayınları · 199128bin okunma