Tek Eser
2022 13. kitabı
Okunma: 05 Ağustos 2022 00:00
Uzun yıllardır Montaigne'nin çok sayıda eseri olan profesyonel ve üst düzey bir yazar hatta sanatçı olduğunu düşünmüştüm, ne cahillik!! Kendisinden geriye ,tam de kendi istediği şekilde, onu en güzel doğallığı ile anlatan, en iyi şekilde tanıtan tek eseri Denemeler kalmış. Belki de Milan Kundera'nın deyimiyle yazma hastalığının vücut bulmuş modern anlamda ilk örneği. Okurken siz gibi olduğu çok fazla ve farklı alan olduğunu fark ediyorsunuz, herkese nasıl bu kadar hitap etmiş olabilir? Öyle ya doğallık ve içinden geldiği gibi olmak; okumak, analiz ve yorum ile bu başarıyı yakaladığını düşünüyorum. Ne kadar çeşitli ve derin okuduğunu eserine yaptığı alıntılarla fark etmeniz gayet tabi; ancak bunlar üzerine düşünüp idrak ettiğini kullandığı özenli ve derin anlamlardan çıkarmak gerekir. Her konuya değinmeyi başarmış olması hayranlık uyandırıcı. Eseri bitirdiğimde konuşmadığımız konu kaldı mı diye düşündüm ve galiba yok. Öğrendiğim şeyler oldu, dikkatimi çeken çok daha fazla şey. Panik nereden çıkmıştır, bir kral himayesinde yaşamak nasıldı, dünyanın başka bir yerinden haberleri var mıydı, eskiler bizden nerleri farklı görüyorlardı, kadınlar ve erkekler, Tanrı kavramı, özgürlük, insanın huyları, ölüm ve yaşam üzerine... Burada çevirmenin başarısına da değinmek gerektiğini düşünüyorum. Bir eseri olduğu hatta olmak istediği formla başka bir dile aktarmak yapılabilecek en zor işlerden. Nitekim Sabahattin Eyüboğlu'nun bu çabayı ve özeni taşıdığı farklı zamanlarda yazdığı her dört önsözde de kendini gösteriyor. Bu konuda ona büyük bir teşekkür borçlu olduğumuzu unutmamak gerekir. Altını çizdiklerimi paylaşacağım, bakalım sizler nerelerin altını çizeceksiniz.
DenemelerMontaigne · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202065,8bin okunma