···Okunma: 09 Ağustos 2022 08:42 Kafkanın Milenaya olan aşkı ne öldürdü ne güldürdü. Milena 'nın mektupları yakması ise bu aşkı tam olarak anlayamamıza sebep oldu. Büyük aşkın (sözde) kalıntıları o kadar bulanık ki .Kafkanın aşkı onu eriyip bitirdiğini de düşünebiliriz.Yada kafkanın mutlu sonuna giderken bir durak olarak da düşünebiliriz.
Şüphesiz birşey var ki Kafkanın mükemmel bir yazar olduğu aşikar. Doğallığı , kaleminin elinde kayarcasına yazması , o tedirgin ürkek bir ceylan olması samimiyetini yansıtıyor. Sevilmemiş bir kalbin aynası karşısında sevgiyi görünce kırılırmış o yüzden kafkanın sevgisi de milenaya çok gelmiş. Ama kafka milena tarafından sevilmediğinin farkındaydı.Milenanın kocasının sağlık sorunları yüzünden değil , onu sevdiğinden dolayı ayrılmak istemediğinden olduğunu hissetmişti.Bu ilişki de hem milenayı üzmemek hemde onu kalbinden çıkarmayı sürekli olarak denemeye çalışmış , Milenanın beni seviyormusun Kafka sorusuna bile yuvarlak cevaplar vermiştir. Bu Kafkanın Milenayı sevmediği anlamına gelmediğini anlıyoruz.Milenaya olan sevgiisi oldukça yüksekdi ama onun hayatına girerek alt üst etme gibi bir niyeti yoktu.Kendi içinde sevdi onu mektuplarında sevdi Arada gizlice yaptıkları kaçamaklarda sevdi. İçten ve masumca sevdi.Milena mı ?Bilemiyorum , bilemiyorum evet kafkayı düşünüyordu , kafka onun hep aklındaydı fakat kalbinde olduğunu düşünmüyorum.Bu yasak aşk onu sadece cezbetti, Gmünde buluşmak , Ormanda Ağaç evlerde kalmaktı onun sevdiği .Kafka bir amaç değil araçtı . Onun için kafkanın varlığı sadece susuz kalmış ağacı sulamak gibiydi . Bu kafka da olurdu , bir başkası da olurdu . Tekrar diyorum bunların doğru olduğundan şüpheliyim. Sonuçta milenadan çok fazla bir mektup alamadık.Biz kafkanın büyük aşkının anlattığı mektupları okuduk.Zaten Milenanın mektupları yakması başlı başına bu yasak aşkı tarihin tozlu sayfalarına gömmek.
Mektuplarda dikkatimi çeken bir diğer unsur çok fazla yahudilikten söz edilmesi. Belki mektupları yazdığı dönemde yükselen antisemitizm 'in etkisi de olabilir. Yada Milenanın Kafkanın yahudi olmasında bir etki bırakmış olabilir.Emin değilim.
Sonuç olarak Kafka ve Milena Uzaktan birbirlerine her gün mektup yazdılar . Belki sevdi sevildiler.Ama asla masum bir aşk yaşayamadılar....