Bir Anti Kahraman Hikayesi
2022 9. kitabı
Okunma: 09 Ağustos 2022 11:34
Kitap, 15 yaşında üç arkadaşıyla birlikte serserilik yapan, içinde iyilik adına zerre kırıntı barındırmayan ve en büyük tutkusu klasik müzik olan Alex'in başından geçenleri, kendi ağzından anlatıyor. Kitapta yer yer bahsedilen klasik eserlerin bir listesini incelemenin en sonunda bulabilirsiniz, ve okumayı bu listeden seçeceğiniz bir eser eşliğinde çok daha keyifli ve etkileyici hale getirebilirsiniz. Kitabın ilk bölümünde tasviri yapılan vahşet, zaman zaman "Ben ne okuyorum?" dedirtti. Ancak ilerleyen bölümleri okudukça kitabın ilk bölümündeki bu anlatımın yerinde olduğu kanısına vardım. Kitabın yazılış hikayesini de okuyunca yazarın bu kadar öfkeli bir dil kullanmasına çok da şaşırmadım açıkçası. Üslubu itibarıyla kaba ve bol argolu olduğu için, bu tür kitapları çeviriden okuyunca anlam daralması maalesef ki yaşanıyor, kitabın ve yazarın diline ulaşmak zorlaşıyor. Benzer problemleri Fahrenheit 451'i okurken de yaşamıştım. Kitap, bir olay akışından çok bir devinimden, döngüden bahsetmekte. Bunu kitabın sonlarında Alex'in eski dostu Pete ile karşılaşmasından sonraki düşüncelerinden çıkarabiliriz. "İnsan kendi iradesi dışında herhangi bir şeye zorlanırsa, bu iyilik dahi olsa, insanlığını kaybeder. Olan her şey doğal akışı içinde olmalıdır, birey bir noktada kendisini kendi iradesiyle topluma dahil edecektir ve etmelidir. Başka türlüsü uygulanabilir değildir." gibi bir önermesi bulunan kitap, kahramanımız Alex'in, şartlı koşullandırma vasıtasıyla kötülükten iradesi dışında uzaklaştırılıp iyilik yapan ve kötülüğü aklından dahi geçiremeyen bir makineye dönüşümünden (a clockwork orange) bahsediyor. Kitabı benim için kısaca özetleyen pasaj şu oldu (bu kısım spoiler içerir): "Tanrı'nın istediği iyilik mi yoksa iyiliği seçebilme şansına sahip olabilmek mi? Kötülüğü seçen biri gerçekte iyiliğe zorlanan birinden daha mı geçerli Tanrı'nın gözünde?" Kitapta yer yer bahsi geçen eserler ise şu şekilde: -Ludwig van Beethoven: Beşinci Senfoni, Dokuzuncu Senfoni -J. S. Bach: Brandenburg Concertos, Wachet Auf(Choral) -W. A. Mozart: Jüpiter(41. Senfoni), Prague(38. Senfoni), 40. Senfoni
Otomatik PortakalAnthony Burgess · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2024113bin okunma