2022 34. kitabı
Okunma: 13 Ağustos 2022 21:00
Çok güzel bir klasik okudum demekle başlamak istiyorum. Aşk da gurur da herkesin farklı yaşadığı farklı anlamlandırdığı duygular. Ama her şeyin fazlası zarardır ya gerçekten de öyle. Aşkın da fazlası zarar, gururun da. Bu kitapta da her duygunun aşırılığının hem kişinin kendi için hem de çevresindekiler için zararlarını görüyoruz. Bu bazen Bennet ailesinin annesindeki dedikoduculuk, boşboğazlıkta görülüyor bazen de Bay Darcy'nin gururlu tavırlarında. Ama sevgiyle bir kez olsun tanışan insan bu aşırılıkları törpülemeyi öğreniyor. Kitapta gördüğüm ve gördükten sonra da üstüne uzun uzun düşündüğüm bir alıntı ise şuydu: "Eğer saygı, beğenme ve alışma bir aşk için sağlam temel taşları sayılırsa, Elizabeth'in duygularındaki değişiklik doğal ve olumlu karşılanacaktır. Ama bu gibi kaynaklardan doğan duygular aşk yerine geçmez de gerçek aşkın ille ilk bakışta, daha iki çift söz bile etmeden önce, birdenbire doğması gerektiğinde direnilirse, Elizabeth için söylenecek söz kalmıyor demektir." Kitap bitti, Elizabeth bu soruların cevabına ulaştı ama ben kendi içimde kararı hâlâ veremedim. Aşk ve Gurur Jane Austen
Aşk ve GururJane Austen · Can Yayınları · 201997,9bin okunma