Lady Chatterley'in Sevgilisi Hakkında Kısa Bir Söz
2022 1. kitabı
Öncelikle, kitapta anlatım güçlüydü. 1. Dünya Savaşı'nın da ardından artık hızla gelişmeye başlayan kapitalist düzende bireyler arasında, bilhassa kadın ve erkek arasındaki ilişkiler güzel betimlemelerle, sanatsal bir şekilde anlatılmış. O dönemin İngiltere ve tüm Avrupa insanını -ilişkiler konusunda- anlayabilmek için okunması gereken romanlardan biri. Orijinalinden mi yoksa çeviriden mi kaynaklı olduğunu bilemeyeceğim, çok fazla devrik cümle var. Bu da okurun bazen cümlenin veya cümlelerin bağlamından kopmasına neden oluyor. *İçerik ile ilgili kısa bir söz: Öte yandan kitapta düşünceler konusunda çelişkiler var: Kapitalizmin gelişmesiyle beraber yozlaşan bir toplum ve buna duyulan bir hoşnutsuzluk var. Ama bir yandan da bu durumdan hoşnut olmayan karakterler, bu düzeni devam ettirme çabası güdüyorlar gibi. Kapitalizmin sonunu getirecek olan sosyalizme karşı yersiz, gereksiz, yanlış ve saçma eleştiriler vardı. Hiç alâkası bile olmayan yerlerde sosyalistlerin bencil ve öfkeli insanlar olduklarından bahsediyor yazar. Evet, sosyalistler halkı ezen burjuva sınıfa karşı öfkelidirler, buna sözüm yok. Ama bencillik konusu böyle değildir! Yazar burada tamamen yanılmaktadır. Bir sosyalist, bir Bolşevik nasıl bencil, halka karşı bu kadar öfkeli olabilir? İnsanların birbirini ezmesi, birbirine öfke duyması da kapitalist dünyanın yarattığı bir şeydir. Yani sosyalizmle, komünizmle alâkası yoktur. Yaşadığı koşullardaki imkânlarını bilemeyeceğim fakat anlaşıldığı kadarıyla yazarımız; Bolşevikler ile ilgili makaleleri yeterince incele(ye)memiş, dikkate al(a)mamış ya da bunlara bakmaya tenezzül bile etmemiş/edememiştir. George Orwell gibi bir tavır takınarak komünizmi karalamaya çalışmış, farkında olmadan halkı ezen düzenin refahının her şeyden önemli olduğunu savunmuştur. Sınıfların ortadan kalkmasının tek yolu komünizmdir.
Lady Chatterley'in SevgilisiD. H. Lawrence · Yapı Kredi Yayınları · 20242,062 okunma