·197 syf.····Okunma: 14 Ağustos 2022 17:44 Doktor Moreau'nun Adası H.G. Wells'ten okuduğum 2.kitap oldu. Keşke daha erken tanışsaydım yazarla :) Kitabın dili akıcı, özellikle baş karakterden dinlemek beni kitabın içinde hissettirdi ve sonunu tahmin etmeme rağmen merakımı canlı tuttu, bilimkurgu seviyorsanız öneririm. Konusuna gelecek olursak, Lady Vain isimli gemiden sağ çıkan tek kişi olan Edward Prendick, Doktor Moreau'nun adasına düşüyor ve hayvanlar üzerinde uyguladığı ilginç deneylere tanık oluyor.
Doktor Moreau'nun deneyleri çok tuhaf ve amaçsızdı. Okurken ben bile acı çektim diyebilirim. Hayvanlara fiziksel işkence yapmakla birlikte "kanun" adını verilen bir sistemle otorite kurmuş durumda. Bildiğiniz hayvanları insanlaştırmaya çalışıyor yani, yarı insan yarı hayvan diyebileceğimiz yaratıklar oluşturuyor. Edward bir sayfada Moreau ile ilgili şöyle demiş:
"Moreau'nun anlaşılabilir bir amacı olsaydı, en azından ona bir yakınlık duyabilirdim. Acı konusunda o kadar mızmız bir adam sayılmam. Ona harekete geçiren şey sadece nefret olsaydı, bu hissi bile ona bağışlayabilirdim. Ama o kadar sorumsuz, o kadar kayıtsızdı ki!" (141.sayfa)
Kanunlar:
Dört ayak üstüne inmemek, suyu emerek içmemek, balık ya da et yememek, ağaç kabuklarını tırmalamamak, başka insanları kovalamamak...
Çoğunun hayvanların sergilediği davranışlar olduğunu fark edersiniz.
Başlarda Edward bunlara karşı çıksa da hayatta kalmak için adaya ayak uydurmaya çalışıyor. Montgomery de aynı diyebilirim. En çok üzüldüğüm o oldu. Adada geçirdiği 10 seneden sonra adadaki hayvanlarla daha yakın olur duruma gelmiş.
"Montgomery için hiç umut olmadığını, artık bu Hayvan Halkı'yla yarı akraba sayılacağından, insanlara ilişki kurmak için pek uygun olmadığını hissediyordum." (Sayfa 158)
Edward Prendick, tahmin edeceğimiz gibi adadan kurtuluyor ancak yaşadığı korkuyu atlatamıyor...
"Yine de, o adanın dehşetinden tam anlamıyla kurtulabileceğimi sanmıyorum." (Sayfa 188)
"Hafızamda takılıp kalan yazabileceğim çok daha fazla şey var, unutabilmek için sağ elimi feda edebileceğim türden şeyler ama bunlar öykümü anlatmama yardımcı olacak şeyler değiller."