·390 syf.····Okunma: 21 Ağustos 2022 11:41 Tarihi öğrenmenin en güzel yolu tarihi bilgileri hikayelerle, olaylarla anlatabilmektir. Veda kitabı da Kurtuluş Savaşı dönemini bir Konağın içinde yaşanılan zorluklarla, mutluluklarla ve aşklarla çok güzel betimlediğini düşünüyorum Ayşe Kulin'in üslubu ve akıcı anlatımıyla anlattığı hikayenin gerçeklik boyutunu arttırıp O anki olayları, sorunları ve mücadeleleri okuyucu yaşıyormuş gibi çok güzel hissettirebilmiş. Daha önce Kurtuluş Savaşı ve o dönemle alakalı bazı bilgiler okumuştum veya dinlemiştim ders aralarında; fakat Kurtuluş dönemini hikaye ile ilk kez o dönemin zorluğunu ve yaratılan mücadelenin büyüklüğünü daha net gördüğümü düşünüyorum Bu nedenle veda kitabı beni çok etkileyen ve 10 üzerinden 10 puan alan Nadir kitaplardan biri oldu. Ayşe Kulin gerçek hayatta yaşanabilecek tüm olayları, yaşanacak anekdotları gerçeğe sadık kalarak yani toplumda Tabu dediğimiz olayları ve durumları bütün çıplaklığıyla çekinmeden cesaretle anlatabilmiş. Mehpare ile Kemal'in arasında geçen aşk olayı, Sarıkamış Gazisi Kemal'in katıldığı tek kurşun bile atmadan on binlerce Şehit verdikleri Sarıkamış olayını, Son Osmanlı hanedanı Sultan vahdetinin son hükümetindeki maliye nazırı Ahmet Reşat Efendi'nin Sultan ile Millî Hareketim arasında gelip gittiği duyguları, Zengin ve Saray hayatına alışmış olan Behice ve Saraylı Hanım gibi kadınların yaşadığı yoksullukları ve bunlara benzer birçok yaşanılmış olaylarda ki insan ruh hali ve psikolojisini çok güzel betimlediğini düşünüyorum Bu nedenle tarihsel bir psikolojik kitabı olarak değerlendiriyorum.