2022 59. kitabı
Antik çağda (Hellenistik döneminin)en sevilen “Altın post ve Argonotlar” efsanesini ayrıntılarıyla ele alan Rodoslu Apollonios’un tek eseri “Argonautika”destanı dört kitap ve 5835 dizeden oluşuyor. Kahramanlarının karakter analizlerine yoğunluk verip lirik ve çağdaş aşk anlayışıyla duygusallığı ifade ediyor.Yalnızca kurgumuza tam adapte olmuşken yarıda kesip uzun açıklamalara giriyor.Neydi,ne oldu derken tekrar kitabımızın içinde kayboluyoruz.Bu da yazarımızın büyük başarısının kanıtı diyebilirim. Rodoslu Apollonios hayatı hakkında günümüze yeterli bilgi ulaşamamıştır. Sadece yaşadığı dönemin saygın dilbilimcilerinden ve İskenderiye Kütüphanesi yöneticisi olduğu bilinmektedir. Ve Rodoslu Apollonios, Homeros’un ilyada ve Odysseia destanını örnek almış bunun yanısıra Ovidius ve Vergilius ‘a esin kaynağı olmuştur. Argonautika destanımızından kısaca bahsetmek istiyorum. Boiotia’daki Orkhomenos kentinin kralı Athamas’ın ilk eşi Bulutlar tanrıçası Nephele’den ,Phroikosos adlı bir oğluyla Helle adlı bir kızı vardır.İkinci eşi İno ,üvey çocuklarından kurtulmak için planlar yapar. Kentin kadınlarına mahsüllere zarar vermesini emreder ve kıtlık başlar.Kral halkını açlıktan kurtarmak için kutsal rahiplere heyetini gönderir.Kraliçe İno heyete rüşvet vererek,çocukların kurban edilmesi kehanetini söylemesini ister.Kral halkının geleceği için kehanetin şartlarını kabul eder.Çocukları kurban edilirken anneleri Nephele gökyüzünden kanatlı altın postlu bir koç indirir.Çocukları tam uçarken kızı Helle denize düşer ve boğulur.Oğlu tek başına yoluna devam eder ve sonrası mı?… Bu anlattıklarım sadece giriş kısmı.Asıl tek sandaletli bir gencin kehaneti ile Altın Postun destanı başlar. Herkül,Aşil ve tanrılar… Nice efsaneleri bir arada okuyoruz. Muhteşem destanı merak edenlere şimdiden keyifli okumalar dilerim.
ArgonautikaRodoslu Apollonios · İş Bankası Kültür Yayınları · 2018221 okunma