Veronika Ölmek İstiyor
2022 26. kitabı
VERONİKA ÖLMEK İSTİYOR Brezilyalı yazar bu kitabını 1998 de yazmıştır ve ailesi tarafından üç kez gençliğinde bir akıl hastanesine yatırmışlardır. Ve burada elektroşok tedavisi uygulanmıştır. Tedavi olmuş çıkmıştır,bu eseri simyacı kadar bilinmese de bence okunması gereken kitaplardan. Veronika yaşamından birden sıkılıp intihara kalkışır, fakat ölemez. Gözünü akıl hastanesinde açar ve dahası bir hafta gibi kısa sürede öleceğini öğrenir. Kullandığı haplardan dolayı kalbinin hasar gördüğünü ve artık her an ölebileceğini söyler. Dr.igor. veronika nın yaşamından kesitler görüyoruz. Ailesinin piyano çalmasını engellemesinden tutunda, gençlik heveslerinin bastırılmasını, cinsel baskıda dahil kişiliğinde bir içe kapanma yaşamış. Veronika nın her günü bir diğerinden farksızdır. Hep aynıdır. Hayattan zevk alamama bir şey de yapmama dönemini deneyimlemektedir. Çünkü her günü aynıdır çünkü ona bir şeyler yeni bir şeyler veya kendi istekleri hep törpülenmiş hep bir bahane ile geçiştirilmiş olduğunu bu hastane sürecinde ortaya çıkarır ve içine oradaki karakterlerle de tanışınca nasılsa ben delirmişim artık utanacak sıkılacak hiçbir şeyim kalmadığın a göre istediğim gönlümce davranabilirimi yaşıyor. İşte ona tanınan bu özgürlük ortamı önceleri çekirdek ailesinde tanınmadığından kendini bilemeyen yetenekleri yeşeremeyen bir genç kadın veronika. Eduardo ın onun piyano çalmasından hoşlanması daha da çok beslemiştir aklına estiğinde karşılıklı olarak güzel vakit geçirseler de. Eduardo da bir şizofreni tanısı konmuş hastadır aynı şekilde o da ailesinin biricik oğludur ve diplomasiyle ilgilenmesini ve babasının konumundan dolayı prestijli bir mesleğe yönelmelerini isterler. Okulunu okumak istemeyen Eduardo spirutüel olaylarla ilgilenmeye başlar ve çok ilgisini çeker fakat o kadar derinleşir ki yapmak istediği bir çok şey olmasına rağmen aile baskısını kaldıramaz. Fakat veronikayla tanışınca ona aşık olur onun piyanoyu tutkuyla çalışına hayran kalır. Ama onun da yaşama kıvılcımları başlamıştır. Hastanede bir de yöneticilere yakın ama hastaların içinde bir kardeşlik çemberine ait olan tipler var burada da Mar inin veronikay la konuşmaları etkileyici onun artık bir birey olarak yaşama dair ne bekliyorsa ne istiyorsa onu utanmadan sıkılmadan yapmasıyla ilgili konuşmasından kendi adıma etkilendim.bir de Zedka, zedka çok ilgimi çekti çünkü evlenmiş iki çocuğu olan maddi durumları iyi sosyal yaşamları yerinde bir den savaş çıkıyor etkileniyor ve eski aşkına sahip çıkmadığı fikrine saplanıyor sürekli onu düşünüyor öldü mü kaldı mı takıntı haline gelir ve depresyon tanısıyla yatar hastaneye. Veronika yla yürüyüşler yapar yemekler yer ona yol gösterir bir anlamda akıl hocalığı yapar. Sonunda veronika son gününü hastanede geçirmek istemez ve dr igoe dan izin ister fakat alamaz. Eduardo da onu Vilette akıl hastanesinden kaçırır. Kaçarlar ve sokaklarda uyurlar öleceğini sanarken uyanır veronika ve yaşam başlar. Kesinlikle ve kesinlikle tavsiyemdir. okumayan kalmasın derim. #veronikaölmekistiyor #neokudum#kitap
Veronika Ölmek İstiyorPaulo Coelho · Can Yayınları · 2020102,4bin okunma