·184 syf.··Beğendi
···Okunma: 22 Ağustos 2022 09:36 22.08.2022
Pazartesi
09.35
Kitap Yahudilerin kutsal olarak saydığı 7 kollu Şamdanı yani diğer adıyla 'Menora'nın' yolculuğunu anlatıyor.
455 yılında Vandal devleti gelip Bizans'ı hiçbir katliam yapmadan sadece mal, mülk ve diğer tüm önemli şeyleri alarak doğuya doğru yolculuk yaparlar ve bu yolculukta Yahudiler için çok kutsal olan 7 kollu şamdan alınır. Çünkü 7 kollu şamdan altınlar, elmaslar ile kuşanmıştır.
Bunu duyan Yahudi halkı toplanıp şamdanı kurtarmak için planlar yaparlar ama şamdan o dönem yolculuğa çıkar ve şamdanın yolculuğa çıkması demek Yahudi kavminin göç edeceğine ve tekrar topraktan toprağa sürüleceğini işaret ediyor.
Söyledikleri rivayete göre eğer şamdan Diyin denilen Kudüs sınırlarında geldiğinde artık şamdanın yolculuğu tamamlanıyor ve Yahudilerin yaşayacağı yer orası olarak gösteriliyor. Ve Yahudilere göre Menora'nın Kudüs'te bulunan Barış Tapınağı'na konulması gerekiyor.
Şamdan'a ne olduğunu merak edenler için kesinlikle kitabı okumanızı tavsiye ederim.