Merhamet Devrimi
2022 139. kitabı
Bu kitabı gönlünde ve eylemlerinde "Merhamet Devrimi" ni gerçekleştirmiş aziz dostum hediye etti; benim de tanışmama vesile oldu. Kısa bir özetlemek gerekirse; ilk kısım Alperen Manisalıgil'in denemelerinden oluşuyor. Kendisi anlatmak istediklerini doğunun güzel menkıbeleriyle, kıssadan hisse hikayeleriyle bize aktarmış. İçerik anlamında birbirinden çok bağımsız olmadıkları için temelinde insanın bütün ilişkilerinde merhameti merkeze almasının önemine değiniyor. Kemal Sayar ise nispeten daha bilimsel argümanlardan destek alarak ikinci kısmı yazmış. Özellikle ve sıklıkla ayna nöronlarımızdan bahsediyor. Ve yapılan çalışmalar ile ayna nöronların aslında insanda varoluşsal bir şekilde merhamet duygusuna sahip olduğunu ortaya koyuyor ve sonrasında bunları da örnekliyor. Tabii, şunu da ıskalanmamak lazım. Varoluşla birlikte gelen merhamet duygusu kişinin yaşadığı, büyüdüğü, geliştiği, sosyalleştiği her grupla ilişkisinde değişiyor, şekilleniyor ve menfi/ müspet ilerliyor. Sayar'a göre; merhamet duygusu kişinin önce kendisinden başlamalı ( kendine merhamet), sosyal ortamlarda da olması gereken hatta politikamızın da merkezinde yer alması gerekir sonrasında. Bu bağlamda Batı/ Amerika eğitim ve hayat modellerinin oluşturduğu başarı hırsına bürünmüş, bireyselci yaklaşımın hayatın merkezinde olan merhameti ne kadar ötekileştirdiğini anlatıyor. Kitapta pratik olarak gözüme çarpan, bireylerin kendi başlarına merhameti gönüllerinde geliştirmek için yapabilecekleri şeyler insana olan teması arttırmak sadece. Bu bağlamda da önerilen sana en az benzeyen gruplarla iletişim kurmak; çünkü senden olana karşı muhabbet/ merhamet beslemek kolay iken bu gruplara karşı bu duygunun ihtiyacı yoktur. Hastane onkoloji departmanına ziyaret, İsrailli birinin Gazze'liyle buluşması, bunun tam tersi vs. Ufak bir eleştiri getirecek olursam kitap şema ve akış olarak yeterli seviye de değil. Evet, farklı parçalar ve başlıklar var ama bunların konunun anlaşılması için nasıl bir kronolojik fayda sağlıyor emin değilim. Hatta his olarak ben de oluşturduğu durum, editörün ısmarlama bir isteği sonucunda kenarda/ köşede daha önce bulunan merhamet konulu bütün yazılar toplanmış gibi. Bu noktada okuyucunun yavaşça hazırlanıp teçhizatlandırdıktan sonra merhamet devrimine hazır hale getirilmeliydi bence.
Düşünce
Merhamet DevrimiM. Kemal Sayar · Timaş Yayınları · 2015192 okunma