2022 30. kitabı
"Bana bak Martin Eden, denizine ve gemilerine dön. Benim sana tavsiyem budur. İnsanların şu hastalıklı, çürümüş şehirlerine ne yapıyorsun sen?" Kaba, cahil, yontulmamış bir denizci Martin Eden. Üniversiteye gitmiş, bilgili ve kültürlü bir kadın olan Ruth ile tanışıyor. Ruth'un kalbini kazanmak ve ona layık olmak için kendini geliştirmek istiyor. Kendini eğitip okumaya başlıyor. Bu süreçte bakış açısı biraz değişen Martin, dünyada gördüğü güzellikleri insanlara anlatmak için yazmaya karar veriyor. Yazar olmak için çok çalışıyor ve çok okuyor. Bilgisi arttıkça burjuva sınıfının aldıkları onca eğitime rağmen kendilerini geliştirmeyen, sabit fikirlere sahip olan bir sürüden ibaret olduğunu görüyor. London, bu kitapta burjuva sınıfını eleştirmiş. Sosyalist olan London, Martin'i bireyci biri olarak yazmış ve onun yaşadığı hayal kırıklığı üzerinden bireyciliği de eleştirmiştir. Yazarın yaşamından da birkaç parça bulunduran eser yarı otobiyografik özellik taşır.
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025135bin okunma