·112 syf.····Okunma: 25 Ağustos 2022 15:45 Kitabımız Güneydenizi'ndeki devlet ve toplum düzeninden tamamen uzak olan Samoa adasında yaşayan, kabile üyelerinden birisi olan Tuiavii'nin aldığı notlardan oluşmaktadır. Tuiavii Avrupa'yı gezip görmüş ve oradaki toplum düzeninden tutun insanların ihtiyaçlarına kadar her şeyi incelemiş ve bunları kendi dostlarına ablatabilmek için notlar tutmuştur.
Kitap, beyaz bir adamın adaya gelip, yerli halka hristiyanlığı tanıtmış ve halka -Tuiavii'nin de söyleyiş şekliyle- ışığı getireceğini vaadetmiştir.
Ancak Tuivaii şöyle der: "Bize, ışığı getireceğinize inandırmıştınız.", "oysa sizin niyetiniz bizi de kendi karanlığınıza çekmekti!".
Kitabı okuduğunuzda ilk başta ilkel bir insan nasıl bunları anlasın gibi düşüncelere dalsanız bile bir süre sonra kendi yaşam tarzınızı ve toplumun düzenini sorgulamaya başlıyorsunuz. Gerçekten de kapitalizm, popüler kültür, reklamlar ve vaatler yoluyla hayatımızda bize gerçekten hiçbir yararı olmayan -Tuiavii'nin de deyişiyle- "şeylere" ihtiyaç duymaya başlıyoruz.
Bu kitabın bana birçok şey kattığına inanıyorum. Bunlar ister ihtiyaç olsun ister de "düşünmek" eylemi açısından olsun. Umarım diğer okuyucular da önyargısız bir şekilde kitabı okurlar. Ve yine umarımki kendi hayatınızı şekillendirmenize de bir katkısı olur.