·626 syf.····Okunma: 25 Ağustos 2022 23:16 Jane Eyre sürükleyici, zaman zaman da ters köşe yapan bir klasik. Baş karakterin mürebbiye olması başlarda ilgimi çekti.Jane'i çözümledikçe onunla aramda bağlantılar ve benzerlikler buldum.
Aşka bakış açımı değiştirdi gibi büyük sözler söyleyemem. Zaten aşkın maddecilikten, görünüşten çok sevgiye ve iletişime dayanması gerektiğini düşünürüm. Tabi varsa..
Kitabın ifadelerini çok güçlü buldum bu yüzden epey alıntım var. Anlatım etkileyici. Tek eleştiri noktam son bir kaç bölümün üstünkörü, yüzeysel bir anlatımla yazılmış olması.
Daha okunaklı etkileyici bir son olabilirdi.
Alıntılar
-Kötülük bulmak pek o kadar ağrıma gitmez, haksızlığa uğramak beni içimden yıkmaz.(sf.84)
-İstekler kendi hallerine kalsa, bir sürü boş hayallere, kof umutlara kapılırlar. Ama benim içimdeki us her tartışmada en son sözü söyler.(sf.283)
-Hep bir noktaya çakılı kalmaktan çivi gibi paslanan, zehirlenen düşüncelerimi dağıtın biraz.(sf.189)
-Bir insan ruhunun dirliği için hiçbir zaman başka bir insanoğluna güvenmemelidir.(sf.307)
-Karşımda ister kadın olsun, ister erkek, kafası işleyen birini buldum mu, hoşbeşin alışılmış sınırlarını aşarak onların ta özüne inmedikçe rahay edemezdim.(sf.521)
-Beni bırakıp gittiğin zaman bile sevdiğine inanıyordum. İçimdeki deryalar kadar zehrin içinde bir damla tatlı baldı bu.(sf.614)
-Başkalarının yeteneklerini yetiştirmekle yetinemem, kendi yeteneklerimin de sefasını sürmek isterim.(sf.540)