2022 25. kitabı
Okunma: 28 Ağustos 2022 16:54
Cihat Yaycı'nın hali hazırdaki altı kitabından üçüncüsü olan bu eseri de ilgiyle okudum. Doğu Akdeniz havzasında varlığı tespit olunan yaklaşık 1,5 trilyon dolar değerindeki hidrokarbon yataklarında söz sahibi olmak için bölge ülkelerinin nasıl türlü ayak oyunlarıyla avantaj yakalamaya çalıştığını ifşa eden çok nitelikli bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin neden apar topar bir oldu bittiyle, o sorunlu haliyle zamanında Avrupa Birliğine alındığını bu bilgiler ışığında şimdi daha iyi anlıyorum. Keza, küresel güçlere kendi egemenliğini peşkeş çekerek yaptığı anlaşmalara yaslanıp bölge üzerinde siyasal nüfuz ile haksız kazanç sağlamaya çalışan devletciklerin çirkin politikalarını daha iyi görüyorum. Libya ile Türkiye arasında imzalanan Deniz Yetki Alanları anlaşmasının önemi bu bağlamda çok büyük ve Libya'nın bölünüp parçalanmaya çalışılmasının, Libya'nın kendisinden daha büyük çıkarlara hizmet ettiği ise apaçık bir rantbl gerçek olarak gözlerimizin önünde duruyor. Okumanızı dilerim. #kendimeokuyorum #mavivatan #cihatyaycı #münhasırekonomikbölge #kıtasahanlığı #birleşmişmilletlerdenizhukukusözleşmesi #denizhukuku #bmdenizhukukusözleşmesi #türkiyeyekıyıdaşülkeler #doğuakdeniz #hidrokarbon #adalardenizi
Jeostratejik Araştırma-Siyaset-Politika-Tarih
Libya Türkiye'nin Denizden KomşusudurCihat Yaycı · ASAM · 2021124 okunma