Puan vermedi·440 syf.····Okunma: 29 Ağustos 2022 00:25 Akıl Çağı, Özgürlük Yolları üçlemesinin ilk kitabıdır.
Felsefenin bireyselcilik ve toplumsallık arasında kaldığı dönemde, İkinci Dünya Savaşı'nın başlamasına az kala bu yaklaşmanın oluşturduğu ortam; baş karakter olan Mathieu üzerinden varoluşsal sorunlar ve karakterler üzerinde kimlik arayışının yansımalarıdır.
Dış dünya ile içselleştirilmiş ruh hâli arasında sıkışıp kalmış olmanın verdiği çatışmalar ve bundan yola çıkılarak yapılan "tercihler" farklı kavramlar üzerinden bizi daha çok düşünmeye sevk ediyor.
Sartre varoluş özden önce gelir derken insanın kendi yaşamını "kendi kararları ve tercihleriyle" vermenin vurgusunu yapar çünkü "kim" olacağını belirleyen unsur budur. Bu üçlemenin ilk kitabında da bireyde etkisi olan yıkımlar, tercih ve arayışlar birçok eylem üzerinden farklı karakterlerle yansıtılmış.
Sartre'ın varoluşa anlam kazandırma yolunda olaylara döktüğü arayışların muhteşem boyutu, özgür olma yolunda içsel çatışmaları başka hangi noktalara getirecek, devamı nasıl ilerleyecek merak ediyorum.