2022 61. kitabı
Okunma: 19 Ağustos 2022 15:11
“Kaybetmeye alıştıkça, daha çok özgürleşiyor insan.” #ahmetümitle1sene maratonuna hız kesmeden devam! Polisiyenin Türkiye’de sevilmesinde ve hatrı sayılır okurunun oluşmasında belirleyici yazın ustalarından biri olan Ahmet Ümit ile karşınızdayım bu defa da. Bir zamanlar İstanbul’un en gözde yeri olan, şimdilerin hayalet semti Beyoğlu’nun hazin hikâyesi: “Beyoğlu’nun En Güzel Abisi” ile. 2012 yılının son gecesinde Beyoğlu’nun tekinsiz arka sokaklarında bir cinayet işlenir. Maktul, civarın ünlü kabadayılarından kara Nizam’ın en yakın adamı Engin Akça’dır. Cesedin bulunmasıyla birlikte gelişen olaylar ve cinayet soruşturmasında Başkomser Nevzat ve ekibi yine bir cinayeti aydınlatmak üzere işe koyulurlar. Başkomiserin olaydaki en önemli avantajı yıllar önce de Beyoğlu’nda görev yapmış olmasıdır. Şehrin parsel parsel satıldığına, insanların canları üzerine kurulan zenginliğe bir kez daha şahit olur, kahrolur. Yıkılmaya yüz tutmuş binalar, nefretle, toplu histeriyle viraneye çevrilen bu meşum semt, insan eti satılan can pazarı… Kirli bir hayatın içinde debelenen Barbut İhsan, Kara Nizam ve Saltanat Süleyman; kurtlar sofrasına düşmüş gencecik kızlar ve onların imkânsız, masum aşkları… Ekip cinayeti soruştururken bölge halkının aralarındaki çarpık ilişkiler de bir bir açığa çıkacak.  Yazar, İstanbul’da işlenen cinayetleri nefis bir anlatımla kurguluyor yine. Salt kurgu mu? İnsanın içine işleyen ve edebi anlatımlarla süslediği romanlarının en belirgin özelliklerinden biri de, suçu ve suçluyu ele alarak suç toplumunun gizli kimliğini deşifre etmesi. Çığırından çıkmış bir dünyayı anlatırken dahi insanların içindeki iyilik potansiyeline dikkat çekmeyi ihmal etmiyor Ümit. Gezi olayları, polisin sert müdahalesi, yasak kumarhaneler, kentsel dönüşüm kisvesi altında süren rant kavgası romanın her yerinde. Çoğu kişinin dışladığı ağzı bozuk tinerci çocuklar Keto, Musti ve Pirana favori karakterlerim oldu. Akıcı olmasına karşın tekrarlayan diyaloglar mevcut. Ayrıca bir polisiye serisinde en bilimsel sözcüğün “kriminolog“dan fazlası olmasını istiyorum artık. Yine de kitabın samimi atmosferi okumaya değer kılıyor. Bir şans tanıyabilirsiniz.
Beyoğlu’nun En Güzel AbisiAhmet Ümit · Yapı Kredi Yayınları · 201943,4bin okunma