Puan vermedi·188 syf.····Okunma: 31 Ağustos 2022 19:54 Divan edebiyatının kaynaklarıyla ortaya çıkan ilk ve tek roman olma özelliğine sahip olan A'mak-ı Hayal, derin hayaller manasına gelmektedir. Eserin yazarı Ahmed Hilmi döneminde felsefe ve din ile tarihi alanında iyi ve kapsamlı bir eğitim almış ve bu eğitiminlerini kurguladığı eserinde de kullanmıştır.
Eserin içeriği ise başkahramanımız Raci çerçevesinde başlıyor. Raci de birçok alanda iyi eğitimler almış ancak manevi doygunluğa erişememiş ve bir arayışa girmiştir. Bu süreçte karşısına çıkan Aynalı Baba ile sohbetleri esnasında çeşitli yolculuklara çıkar ve kitabın ana hareket noktası da bu yolculuklardır. Sahiden de Ahmed Hilmi yolculukları farklı inanışlar ve rivayetler üzerinden ilerleterek geniş kapsamlı bir eser ortaya çıkarmış. Öyle ki Hürmüz ve Ehrimenden Buda'ya, Afrodit ve Zeus'tan Sokrates ve Platon'a, Simurg kuşundan evrenin birçok diyarına yolculuk ederek farklı deneyimler yaşar Raci. Beni en çok etkiyenler ise Ehrimen ve Hürmüzün savaşı, berzah aleminde Yunan filozofları ile karşılaması ve Simurg ile seyahat yolculukları oldu.
Sonuç olarak eser bana göre akıcı ve anlamlı. Türk edebiyatının kıymetli ve kesinlikle okunması gereken eserlerinden birisi olarak deneyimlediğim için tavsiye edeceğim bir kitaptır A'mak-ı Hayal.