asıl gerçek nedir?
2022 5. kitabı
Kesinlikle tavsiye ediyorum. Dünya kargaşasında önemli olanın ne olduğunu anlayabileceğimiz bir eser. "Belki de yaşamam gerektiği şekilde yaşamadım." Bu cümle ile başlamak istiyorum. “Yaşamadım” kelimesine yoğunlaşmanızı istiyorum. Yapamadım edemedim gibi cümle sonlarında bir pişmanlık ve dönüşü olmayan bir izlenim vardır oysa ki “Yaşamıyorum” denildiğinde “Fakat artık yaşayacağım” cümlesini söylendiğini duyar gibi oluyorum. Hayatımızda bu kadar küçük bir değişiklik yaptığımızda hayatımızın değişeceğini öngörebiliriz. Bu kitap gerçekten Rus edebiyatına açılış kitabım. Karakterimiz büyük bir hırsla hayatında ki basamakları hızlıca çıkıyor. Bu basamakları çıkarken hep kariyer odaklı düşünüyor tâki o amansız hastalığa kadar. Daha sonrasında hayattaki gerçek güzellikleri görmeye başlıyor. Ailesini arkadaşlarını vs. Herkesin yaşamak istediği hayat elbette farklıdır bu kitaptan çıkardığım en güzel mesaj şudur “ Nasıl hayatlar yaşarsak yaşayalım ne türde hayallerimiz olursa olsun sevginin ve samimiyetin olmadığı her yer bizlere birer mezar olacaktır. Hayatlarımızda bu iki şeye yer verirsek eğer “yaşamadım” kelimesini “yaşadım” olarak değiştirebiliriz
İvan İlyiç'in ÖlümüLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202261bin okunma