2022 45. kitabı
Booktok’un ve Goodreads’in incilerinden olan Punk 57 ile karşınızdayım ! Eminim bu kitabı duymayan kalmamıştır. Açıkçası yine karmaşık hisler içerisindeyim. Lise kurgusu okumaktan genelde kaçınıyorum çünkü olaylar ve karakterler ya kaldıramayacağım kadar ergence oluyor ya da lisede yaşanamayacak absürtlükler içeriyor. Punk 57 ise lise kurgusunun daha yetişkine dönük versiyonu olduğundan tahammül edebildim ve sevdiğim yerleri de oldu. Konudan kısaca bahsetmek gerekirse; Misha ve Ryen 5. Sınıftan beri mektup arkadaşlığı yapmaktalar ve bu gelenekleri 18 yaşına gelene kadar sürüyor ancak birbirlerine bir söz vermişler o da birbirlerini asla sosyal medyada internette aratmayacaklar ve yüz yüze görüşmeyecekler. Bir gün tesadüf eseri Ryen Misha’nun grubunun düzenlediği hazine etkinliğine katılıyor ve orada Misha ile karşılaşıyor ancak onu tanımıyor. Karşındakinin kaç yıllık mektup arkadaşı olduğunu bir tek Misha anlıyor ama Ryen’e belli etmiyor çünkü ilk karşılaşmalarının daha farklı bir şekilde olmasını istiyor (burda Ryen’e mal mısın ?? dedim okurken ya çocuk karşına dikildi 15 dakika bön bön baktı sana ama sen bi kere bile merak edip bu çocuk niye böyle bakıyo tanıdık mı acaba falan demedin salak kız). Bu olayın akşamında trajik bir olay yaşanıyor ve Ryen Misha’ya yazdığı hiçbir mektuba cevap alamıyor 3 ay boyunca. Daha sonrasında Misha sahte bir kimlikle Ryen’in okuduğu liseye gitmeye başlıyor ve akabilinde ise olaylar olaylar. Öncelikle sevdiklerim; -Kitapta sevilme, kabul görme, ve toplum tarafından dışlanmamak için Ryen’in olmadığı bir kimliğe nasıl büründüğü işleniyor ve bu önemli bir konu aslında. Çoğumuz zamanında sevilmek için normalde onaylamayacağımız ya da karakterimize aykırı davranışlara boyun eğmişizdir. Bu perspektiften bakınca Ryen’e hak verdiğim ve empati yapabildiğim çok nokta oldu. -Lise kurgularında ergen davranışlara tahammülüm hiç yok böyle kitaplar okuduğumda da camdan fırlatasım geliyo zaten. Allahtan burda böyle değildi. Yetişkin içerik de dozundaydı bence. -İkili arasındaki çekim çok güzeldi -Plot twist’i tahmin edememiştim tahmin ettiğim kişiyle alakalı olmayan biri çıktı. Şimdi sevmediğim ve absürt bulduğum noktalara gelirsek; -Misha’nın Ryen’in lisesine ilk geldiğinde girdiği tripler neydi öyle? Tamam kardeşinin acısı seni çok etkilemiş ve bunu anlayabiliyorum ancak Ryen’in mevzuyla alakası neydi ? Bir ara onun fotoğrafını çektiğim için Annie’nin telefonuna bakmadım onu ölüme terk ettim gibi bir şeyler söylüyordu. Ama orda da kızın bir suçu yoktu ? Hadi madem böyle bi düşüncen vardı bunu atlatman ne kadar kısa sürdü öyle. -Anlıyorum Ryen kabul görmek için olmadığın biri gibi davrandın ama bu kadar da olmaz diye düşünüyorum ya. Yer yer anlam veremediğim çok saçma sapan hareketi oldu. - Kurguda böyle nereye odaklanacağını bilemeyen bir hava vardı. Misha’nın anne baba dramasına mı, Ryen’in okuldaki mevzularına mı, Misha’nın müzik grubuna mı neye odaklanacağını şaşırmıştı bence yazar. Kitabı uzun tutmak istemedi ve hepsinden azar azar koyayım derken böyle ortaya karışık yaptı bence. Genel olarak ben 7.5’dan 8 verdim. Okunur mu ? Bence böyle smut içeren kitapları seviyosanız ve biraz da canınız lise draması okumak istiyosa bence bir şans verebilirsiniz.
Punk 57Penelope Douglas · Dex Kitap · 2022976 okunma