Senece'dan yaşam ve zaman üzerine ince bilgiler
2022 9. kitabı
Okunma: 26 Temmuz 2022 00:00
Kitabı beğendim. Okuduğum günün üstünden yaklaşık bir buçuk ay geçtiği için detaylı bir inceleme yazabiliceğime inanmıyorum lakin hatırladığım kadarıyla yazacagım. Seneca mutlu yaşam üzerine olan kısımda. Hayatta nasil mutlu olabiliceğimizden bahsediyor, bundan bahsettiği sırada talihin getirdiklerini kabul edip ve o getirdikleri her an elimizden uçup gidebilicekmiş gibi davranmamız gerektiğini bize öğütlüyor. Yaşamın kısalığı üzerine olan kısımda. Seneca bu kısımda en değerli şeyimizin zaman olduğunu ve bu zamanı başkalarına çok kolay bir biçimde ayırdığımızdan dem vurup eğer biri bizden birşey aldıgında onu geri vermediğinde öfkeleniyoruz lakin zamanımızı başkalarına kayıtsız şartsız verdiğimizde bunun olmadığını anlatıp zamanı geçmis, şimdi ve gelecek olarak üç bölüme bölerek geçmişin kesin ve değistirilemez, şimdinin ise kısa ve geleceğin şüpheli yani bilinmez olduğuna dahil görüşlerini anlatıyor. Seneca ve diğer filozofların o dönemde bu tarz düşünceleri veya görüşleri ortaya sadece düşünerek ve gözlemleyerek sunabilmesi bana hep ilginç gelmiştir. Bundan dolayı acaba yazılı bir eseri olmayan filozoflardan veya yazarlardan neler kaçırmıs olduğumu düşündürür bana.
Felsefe
Mutlu Yaşam Üzerine – Yaşamın Kısalığı ÜzerineSeneca · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202514,5bin okunma