···Okunma: 14 Eylül 2022 16:49 Şuana kadar okuduğum kitaplar arasında en çok alıntı yaptığım kitaptır kendisi. Okuduğum her cümlede beni düşünmeye itti. Kitaptaki neredeyse her cümle için upuzun felsefi yazılar yazabilirim ama burada sizlere kitap hakkında kısa bir görüş bildirmek daha makul olacaktır.
Kitap inzivaya çekilmiş olan Zerdüşt'ün halkın arasına inmesiyle başlar. Müritlerine yardım eder görüşleriyle ve öğretisiyle Zerdüşt. Bir nevi onları kendi öğretisine göre şekillendirir. Tıpkı bir peygamber gibi. Neyin Peygamberidir Zerdüşt? Tabii ki de Hiçliğin.
Nietzsche bize Zerdüşt'ün öğretisi üzerinden bize hiçliğin öğretisini anlatır. Yani Nihilizmi. Nihilizmi kısaca özetlemek gerekirse hiçbir şeyin anlamsız olması diyebiliriz. Hayatın bir anlamı yoktur onlar için. Nietzsche Zerdüşt'ün hayatından kesitler şeklinde ilerleyen kitapta kısa kısa öyküler anlatır. Sanki menkıbe anlatıyormuş gibi. Ve en sonunda ne kadar anlamsız bir hayat yaşıyor olduğumuzu yüzümüze vurur ve kitabı bitirir. Çünkü sonunda anlarız ki en insancıl his olan merhamet dahil herhangi bir anlam taşımaz diğerleri için. Bu duygular tıpkı günahlar gibidir. Yani birbirlerine benzer hem iyi hem de kötü. İkisi de anlamsızdır tanrının gözünde ona göre.
Sonuç olarak diyebilirim ki bu kitabı herkese tavsiye ederim bende yeni ufuklar açtı. Vaktinizi bu öğretici düşündürücü kısa kitaba ayırmanızı tavsiye ederim.