İnsanın Anlam Arayışı
2022 19. kitabı
Okunma: 09 Eylül 2022 22:57
Roman yazarın Auschwitz toplama kampında geçen zorlu günlerinden yola çıkarak ortaya koyduğu bir eserdir.Toplama kampında tutuklu olduğu sırada zor günler geçiren Frankl ve arkadaşları hem fiziksel hem de psikolojik açıdan zor günler geçirmiştir. Ailelerini ve sevdikleri her şeyi kaybeden insanların hayatta kalma mücadelesini anlatan yazar, insanın anlam arayışına vurgu yapmıştır. İnsan hayatta ne ile karşılaşırsa karşılaşsın ne kadar büyük acılar çekerse çeksin uğruna yaşamaya değer bir şeyler mutlaka var. Şuan hayatta olmamızın bir sebebi var ve bunu bulmalıyız. Hayatta hepimizin farklı görev ve amaçları var. Hepimiz birbirimizden farklı karakterlere sahip olduğumuzdan bu görev ve amaçlar ancak bizim varlığımız ile gerçekleşebilir. Bu hayattaki yerimizi hiç kimse dolduramaz. Zaman zaman büyük zorluklarla karşılaşabiliriz büyük acılar çekebiliriz bunlar bizi yaşamdan koparmamalı. Frankl'a göre " Acı da yaşamın bir parçasıdır ve en az yaşamın kendisi kadar anlamlıdır." Çektiğimiz acıların büyüklüğü gözümüzü korkutup bizi vaz geçmeye itebilir ancak acılarımız ne denli büyük ise taşıdıkları anlamlar da o kadar büyüktür. Özetle hayatımızdaki tüm zorluklara rağmen yaşamayı sevmemiz acılarımızla yaşamayı öğrenmemiz gerek. Yazarın vurgulamak istediği bir nokta ise karşılaştığımız zorlukların karakterimize olan etkileri . Karşılaştığımız zorluklar nasıl bir insan olduğumuzu yada olacağımızı ortaya çıkarır. Şartlar bizi ne kadar zorlarsa zorlasın içimizdeki "iyi"den vazgeçmemek bizim elimizde.Sonuç olarak nasıl bir insan olacağımızı yada nasıl bir insan olmamız gerektiğini biz seçeriz. Elif Ören
İnsan ve Duygular
İnsanın Anlam ArayışıViktor E. Frankl · Okuyan Us Yayın · 202651,3bin okunma