Tahir

@1Tahir
Ay Işığı Sokağı - Stefan Zweig
2022 28. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2022 19:16
Stefan Zweig in 5 hikayesinden oluşan kitabı. Daha önce Stefan Zweig in kitaplarında birden fazla hikaye görmemiştim bu ilki oldu. Hikayelerin hepsinde ufakta olsa bir Fransa ülkesi geçiyor. Kitap biraz kaos içeriyor. 5hikayenin 5i de çeşitli ölümlerle bitiyor. Kitabın da ismini aldığı Ay Işığı Sokağı, cimriliği yüzünden eşini kaybettikten sonra dünyanın dört bir yanında eşini ararken servetinin büyük bir kısmının eridiğini gördüğümüz bir adamın ve onu asla kabul etmeyeceğini söyleyen karısının hikayesi Leporella, donuk ve amacının sadece büyüdüğü yetimhane gibi bir yerde ölmemek için parasını bir kenara ayırmak olan hizmetçi bir kadına takılan takma isim. Bu kadın daha fazla para kazanmak için gittiği yerde aşkı tadan ve uğruna ölümü bile gözen alan birisi. Nişan, bu hikayede Fransa albayı üzerinden savaşın ne denli lüzumsuz bir durum olduğu açıklanmış. Napoléon nişanlı fransız albay ispanyolların üniformasını giydiği için fransızlar tarafından yaylım ateşine tutulup öldürülmesi ile insanların düşüncelerine değil sadece üstündeki renge bakılarak birçok insanı hayattan koparması savaşın ne denli anlaşılmaz olduğunun bir kanıtı olsa gerek. Leman Gölü Kıyısında Olay, savaştan kaçıp yurduna Rusya ya dönmeye çalışan asker Boris in hikayesi. Avare, teğmen olmak isteyen 21 yaşındaki bir lise öğrencisinin hayatıyla ilgili düşüncelerini ele alıyor. 6 sayfalık düşündüren hikaye. Kitaptaki savaş hikayelerini ve savaşın insanlar karşısında gösterdiği tutumu Zweig çok güzel anlatmış. Mecburiyet kitabında ise daha da detaylı anlatmıştı. Avare ve Leporella hikayesinde Zweig in intihar etme düşüncesine hiçbir zaman uzak olmadığını görebiliyorum.
Ay Işığı SokağıStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202182,1bin okunma