felatun bey ile rakım efendi (spoiler!)
2022 4. kitabı
Ahmet Mithat Efendi öncelikle ilk bahsetmek istediğim şey yazarın okuruna olan etkisi. kitap boyu ahmet mithat'ın rakım'ı öyle içten desteklediğini hissettim ki... tanzimat dönemi eserlerinden olup romantizm akımının etkisiyle anlatıldığı görülmekten çok hissediliyor. iyiler hep iyi, kötüler hep kötü. bu yüzden yanlış yanlışı, doğru doğruyu çekiyor. kitapta ilk felatun bey anlatılmaya başlansa da daha çok rakım efendi'yi izliyormuşuz gibiydi. rakım nerede felatun'a rastlarsa -birkaç yer dışında- orada felatun'un lafı ettik. "alafrangalaşma"yı yanlış uygulayan felatun hep hatalar yapıyor. rakım ise kendi karakterinde alaturka da alafranga da barındırıyor, her şeyden önce iyi bir insan olmanın derdine düştüğünü bize hissettiriyor. (!) kitapta beni en çok etkileyen kısım: rakım'ın canan'dan vazgeçmeyip can'a -genç kız aşkından hasta olmuş bile olsa- yalan söylemek istemeyişi ve bunu yapmış olsa bile kendini can'a en iyi şekilde tanıtmış olmasıydı. bu sahneyi okurken burnum direği sızladı. muhtemelen biraz da kendimden kaynaklı bir durumdu ama... rakım'ın iyi düşüncelerini, can'ın saf aşkını ve her ne olursa olsun canan'ın da -kimsenin hatta- suçlanmayışı beni çok duygulandırdı. çünkü günümüz şartlarında herkes birer günah keçisi arıyor kendine. tabii bir de kitabın sonlarına doğru felatun ve rakım'ın o güzel vedalaşması... bu güzel kitap bazı yerleri kendi düşüncelerime ters düşse de beni oldukça etkileyen güzel bir kitaptı. dili sıkmayan, anlaşılır ve açıktı. okumayı düşünenlere şiddetle tavsiye ederim. Felâtun Bey ile Râkım Efendi
Felâtun Bey ile Râkım EfendiAhmet Mithat Efendi · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202528,2bin okunma