·140 syf.····Okunma: 03 Ekim 2022 22:30 "Bu, bir bilim eseri değildir.
Bu, bir insanlık anlayışının ve o insanlık anlayışına dayanan bir siyasal davranışın açıklanması ve gerekçesidir."
Önsöz
Bülent Ecevit milletvekilliği, başbakan yardımcılığı, başbakanlık, çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı yapmış bir siyasetçidir. Aynı zamanda gazeteci geçmişi de bulunmaktadır.
*1974'te başkanlığını Necmettin Erbakan'ın yaptığı Milli Selamet Partisi ile kurduğu koalisyonda ilk başbakanlık görevini üstlenmiştir. Bu dönemde Kıbrıs Harekatı yapılmıştır.
*1977 seçimlerinde CHP'nin aldığı yüzde 41,4'lük oy oranıyla 213 milletvekili çıkardı. Bu oy oranı, Türkiye siyasetinde sol bir partinin aldığı en yüksek oy oranı olarak tarihe geçmiştir.
*1980 darbesi sonrası, askeri darbelerin antidemokratik olduğu düşüncesi nedeniyle askeri yönetim Ecevit'i 3 kez hapse mahkum etti. Yine o dönemde çıkardığı dergi kapatıldı.
*1985'te Ecevit hala siyasi yasaklı olduğu için Demokratik Sol Parti, eşi Rahşan Ecevit başkanlığında kuruldu.
*1987'de yasakların referandumla kalkması sonucu DSP'nin başına geçti. Seçimlerde barajı geçemeyince siyasetten çekilme kararı aldı.
1989'da tekrar partisine döndü.
*55. Hükümette başbakan bardımcısı(1997), 56. azınlık hükümette (DSP-MHP-ANAP) 4. Kez başbakan oldu(1999), 57. Hükümette 5. kez üstlendiği başbakanlık görevini 2002 yılına kadar sürdürdü.
*2004'te DSP genel başkanlık görevinden ayrılan ecevit, 2006 yılında hayata veda etti.
"Ortanın solu" fikrini,CHP'nin muhalefet partisi olduğu dönemde milletvekili olduğu yıllarda benimsedi.
Kitapta 'Yelpazenin Dilimleri' başlığı altında :
Aşırı sağ
Ortanın sağı (Adalet Partisi)
Orta veya merkez
Ortanın Solu (Cumhuriyet Halk Partisi)
Aşırı Sol (Türkiye İşçi Partisi)
diyerek partilerin durumunu çok partili düzenin yelpazesinde açıklamıştır.
Millet Partisi, Yeni Türkiye Partisi, Cumhuriyetçi Köylü Partisi'ni yeri belli olmayan partiler olarak vurgulamıştır.
Aşırı sağ:
Toplumu geriye çekerler. Gericidirler. Geçmişi sadece duygusal nedenlerden dolayı özlerler. Demokrasi bu grubu rahatsız eder.
Ortanın sağı:
Tutucular veya muhafazakarların olduğu grup. Toplum yapısındaki değişiklikten ürkerler. Her şey olduğu gibi kalsın isterler. Aşırı sağdan farkları toplumu geriye çekmeye çalışmamalarıdır.
(Peki toplumda değişiklik istememek de bir nevi toplumu geriye çekmek değil midir ?)
Orta:
Toplum yapısının evrimleşmesinin kendiliğinden olmasını beklerler. Bu yönleriyle devrimcilerden ayrılırlar. Demokrasi ve sosyal adalete önem verirler.
Ortanın Solu:
Hümanisttirler. Halkçıdırlar. Sosyal güvenlik ve adaleti önemserler. İktisadi gelişmeleri tesadüflere bırakmazlar.
Aşırı Sol:
Dogmalara ve katı doktrinlere bağlıdırlar. Komünizme kadar varan aşırı sol, birçok yönüyle ortanın solundan ayrılır. Tıpkı aşırı sağdakiler gibi demokrasiyi sadece kendi çıkarları söz konusu olduğunda savunurlar.
Aşırı sol ve sağın tehlikelerine karşı "ortanın solu" akımını savunan Ecevit, adaletsizliklere ve geri kalmış düzene karşı set olarak bu düşünceyi savunmuştur.
Kitabın diğer bölümlerinde özellikler demokrasi kavramı üzerinde uzun uzun duruyor Ecevit. Karmaşık olmayan, fikirlerini ustalıkla dile getirdiği bir kitap yazmış.
Türkiye siyasi tarihinde en başarılı denemeyecek ama en dürüst olarak anılan başbakan Ecevit. Kıbrıs Fatihi, Karaoğlan Ecevit..
Ayrıca yazar ve şairliğinden de bahsetmemek olmaz.
"Her siyaset adamının siyasetten başka bir dünyası da olmalıdır. Zaman zaman o başka dünyasına geçip siyasete siyasetin dışından da bakabilmelidir. Siyasetin bir soyut uğraş olmadığını siyasetin öz konusunun insan olduğunu öz amacının insan özgürlüğü ve mutluluğu olduğunu unutturmayacak bir uğraşı bir bakış açısı bulunmalıdır siyaset adamının."
İncelemeyi sevdiğim bir şiiriyle bitirmek istiyorum. İyi okumalar.
Yarın
duruşundan belli
kırdaki atların
bulutların koşuşundan belli
kazışından köstebeklerin toprağı
karıncaların telâşından belli
belki bir tomurcuk
belki bir ağacın düşen yaprağı
belki de bir çocuk
pek o kadar göremesek de uzağı
kuşların uçuşundan belli
öbürgünden önemsiz