CHP'nin 1965 seçim yenilgisi

2009
Bankası Kültür Yayınları

2022 203. kitabı
Okunma: 03 Ekim 2022 22:30
"Bu, bir bilim eseri değildir. Bu, bir insanlık anlayışının ve o insanlık anlayışına dayanan bir siyasal davranışın açıklanması ve gerekçesidir." Önsöz Bülent Ecevit milletvekilliği, başbakan yardımcılığı, başbakanlık, çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı yapmış bir siyasetçidir. Aynı zamanda gazeteci geçmişi de bulunmaktadır. *1974'te başkanlığını Necmettin Erbakan'ın yaptığı Milli Selamet Partisi ile kurduğu koalisyonda ilk başbakanlık görevini üstlenmiştir. Bu dönemde Kıbrıs Harekatı yapılmıştır. *1977 seçimlerinde CHP'nin aldığı yüzde 41,4'lük oy oranıyla 213 milletvekili çıkardı. Bu oy oranı, Türkiye siyasetinde sol bir partinin aldığı en yüksek oy oranı olarak tarihe geçmiştir. *1980 darbesi sonrası, askeri darbelerin antidemokratik olduğu düşüncesi nedeniyle askeri yönetim Ecevit'i 3 kez hapse mahkum etti. Yine o dönemde çıkardığı dergi kapatıldı. *1985'te Ecevit hala siyasi yasaklı olduğu için Demokratik Sol Parti, eşi Rahşan Ecevit başkanlığında kuruldu. *1987'de yasakların referandumla kalkması sonucu DSP'nin başına geçti. Seçimlerde barajı geçemeyince siyasetten çekilme kararı aldı. 1989'da tekrar partisine döndü. *55. Hükümette başbakan bardımcısı(1997), 56. azınlık hükümette (DSP-MHP-ANAP) 4. Kez başbakan oldu(1999), 57. Hükümette 5. kez üstlendiği başbakanlık görevini 2002 yılına kadar sürdürdü. *2004'te DSP genel başkanlık görevinden ayrılan ecevit, 2006 yılında hayata veda etti. "Ortanın solu" fikrini,CHP'nin muhalefet partisi olduğu dönemde milletvekili olduğu yıllarda benimsedi. Kitapta 'Yelpazenin Dilimleri' başlığı altında : Aşırı sağ Ortanın sağı (Adalet Partisi) Orta veya merkez Ortanın Solu (Cumhuriyet Halk Partisi) Aşırı Sol (Türkiye İşçi Partisi) diyerek partilerin durumunu çok partili düzenin yelpazesinde açıklamıştır. Millet Partisi, Yeni
İleri görüşlülük
2018 89. kitabı
Okunma: 11 Kasım 2018 07:37
Ortanın solu kavramını açıklayarak ne sağ kanattan uç ne sol taraftan uç, olması gerekenin toplumu kucaklayan ve çeşitli yapılması gereken işlerin nerdeyse tamamını açıklayan çok güzel bir kitap olmuş. CHP'nin stratejilerini büyük ihtimalle 50 yıl kadar önce bence fikir babalarının devamı niteliğindeki Bülent Ecevit harika açıklamalarda muazzam bilgi birikimini yansıtmış kitaba. Her ne kadar yarım asır önce yazılmış olsa da, Türkiye için yapılması gerekenleri sıralamış birçoğu şuana kadar gerçekleştirilmiş fakat halen yapılmayan durumların da olması kitabın güncelliğini koruyor. Toplum refahı için öyle şeyler yazmış ki ayakta alkışlamak gerek. Farklı kaynaklardan elde ettiğim bilgilerde de Ecevit'in ülkesi için çaba gösterip, maddi zenginliklerini elinin tersiyle itmesi dürüst bir kişilik olduğu su götürmez bir gerçektir. Daha önce okumuş olduğum şiir kitabı da vicdani yönü ağır birisi olduğunu gösteriyor. Eğer benim gibi farklı siyasi görüşlerin fikirlerine değer veriyorsanız bu kitabı da mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
2020 21. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2020 14:13
Bülent Ecevit'in 1966'da yazdığı siyasi yapıyı analiz ederken başta Cumhuriyet Halk Partisi olmak üzere zamane partilerin yelpazedeki yerlerini tanımladığı, sosyal demokrasinin ilkeleriyle birlikte uygulamalarını yorumladığı ve sosyal demokrasinin ilanı niteliğindeki kitabı. Başta sola, demokrasiye ve Cumhuriyet Halk Partisi'ne gönül veren herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum. Keyifli okumalar.
·140 syf.·
2021 14. kitabı
Namı değer Karaoğlan ne zaman Karaoğlanı anlatan ya da Karaoğlan’ın yazdığı hangi kitabı veya şiiri okusam duygulanırım. Bu kitapta ortanın solu diyerek çıkardığı yeni akım ile genel sekreter iken partinin başına geçireceği slogan oldu bu ortanın solu deyimi. Okunması gereken bir kitap akımın inceliklerini çok güzel bir şekilde anlatmış.
2021 2. kitabı
Öz dedem Ecevit'in AP'ye ve sol gericilere sapladığı, demokratik solun önemini, Türkiye için gerekliliğini ve nasıl uygulanması gerektiğini anlattığı muhteşem kitap.
2015 3. kitabı
İsmet İnönü - Bülent Ecevit'in CHP'nin çok partili hayata girdikten sonra kullandıkları bir terim Orta'nın Solu. Ancak Ecevit Ortanın solunu çok iyi özetlemiş. Ne aşırı solcu ne de sağcı. Türkiye'nin çözümlenemeyen sorunlarının çözümleri belki de bu kitaptadır.
2024 11. kitabı
Ecevit, "Ortanın Solu" kitabında, kapitalist düzenin tam anlamıyla radikal bir eleştirisini yapmaz. Sosyal adalet ve demokrasi vurgusu yaparken, reformist bir yaklaşımı benimser. Bu bakış açısı, kapitalizmin temel çelişkilerini ve sınıf mücadelesini yeterince ele almaz. Benim için, kapitalizmin yapısal sorunlarını kökten eleştirmek ve devrimci değişim talep etmek esastır. Ancak Ecevit'in önerileri, mevcut sistem içinde yapılacak düzenlemelerle sınırlıdır .İşçi Sınıfı ve Sınıf MücadelesiEcevit'in kitabında işçi sınıfının merkezi rolü yeterince vurgulanmaz. Sosyalistler, işçi sınıfını toplumsal değişimin anahtarı olarak görür ve sınıf mücadelesine önem verirler. Ancak "Ortanın Solu" daha çok orta sınıfı hedef alır ve işçi sınıfının devrimci potansiyelini göz ardı eder. Bu, sosyalistler için büyük bir eksikliktir, çünkü sosyalist teori ve pratik, işçi sınıfının öncülüğüne dayanır [Ecevit, "Ortanın Solu" kitabında, kapitalist düzenin tam anlamıyla radikal bir eleştirisini yapmaz. Sosyal adalet ve demokrasi vurgusu yaparken, reformist bir yaklaşımı benimser. Bu bakış açısı, kapitalizmin temel çelişkilerini ve sınıf mücadelesini yeterince ele almaz. Sosyalistler için, kapitalizmin yapısal sorunlarını kökten eleştirmek ve devrimci değişim talep etmek esastır. Ancak Ecevit'in önerileri, mevcut sistem içinde yapılacak düzenlemelerle sınırlıdır [❞] [❞].İşçi Sınıfı ve Sınıf MücadelesiEcevit'in kitabında işçi sınıfının merkezi rolü yeterince vurgulanmaz. Sosyalistler, işçi sınıfını toplumsal değişimin anahtarı olarak görür ve sınıf mücadelesine önem verirler. Ancak "Ortanın Solu" daha çok orta sınıfı hedef alır ve işçi sınıfının devrimci potansiyelini göz ardı eder. Bu, sosyalistler için büyük bir eksikliktir, çünkü sosyalist teori ve pratik, işçi sınıfının öncülüğüne dayanır
2015 10. kitabı
Okunma: 03 Kasım 2015 00:00
Kitap ortanın solu kavramını analitik biçimde ele alarak, toplumun ortanın soluna neden ihtiyaç duyduğunu, buna rağmen neden yanaşmadığını, gericilikle nasıl mücadele edilmesi gerektiğini 50 yıl öncesinden analiz etmiş. Ama okurken hiç bir yerde bunlar eskide kaldı, artık toplum böyle değil değişti demiyorsunuz. Bir solukta okunabilecek, defalarca okunması gereken bir kitap. Ayrıca kitabı okurken Bülent Ecevit'in sadece sol siyasi hareketinin liderlerinden biri değil aynı zamanda teorisyenlerinden biri de olduğunu anlıyorsunuz.
2023 41. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2023 19:47
Kitap dönemin siyasetini merak edenler ve Ecevit'i daha iyi anlamak isteyenler için iyi bir başlangıç.Gayet sade ve iyi yazılmış.Ancak Ecevit Anadolu Halkı'nı anlama konusunda çok eksik ve hatalı buluyorum.Kitabın bu açıdan idealist bir şair tarafından yazıldığı çok belli.Her ne kadar bazı önerileri çok saçma ve hatalı bulsam da(spekülatif yatırımları yasaklama gibi).En azından bir dönem halk için uğraşmış siyasilerin düşüncelerini okumak iyi geldi.Okumaya değer bir kitap fakat çok yüksek beklentileriniz olmasın.İyi okumalar.
Siyaset & Politika
2016 102. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2016 00:00
Dikkat spoiler içerir. Usta siyasetçi ve yazardan fena değil diyebileceğim bir kitap. 1965 seçimlerine ortanın solu mottosu ile giren Cumhuriyet Halk Partisi'nin bu deyimden kastının ne olduğu ile başlayarak çarpıcı tespitlerde bulunuyor. Ülkemizdeki siyasi görüşlerin türleri, şu anki siyasi partilerin bu görüşlerden hangisine sahip olduğu, ortanın solu düşüncesinin avantajları, tam anlamıyla ortanın solunu savunabilmek adında ülkede hangi alanlarda ne gibi reformların yapılması gerektiği, demokrasinin ülkemiz açısından neden önemli olduğu, sosyal demokrasiden kastedilenin ne olduğu gibi pek çok konuda detaylı bilgi veriliyor bu kitapta. Meraklısının okuması gereken kitaplardan biri.

Bülent EcevitYazar · 16 kitap
Mustafa Bülent Ecevit (d. 28 Mayıs 1925; İstanbul – ö. 5 Kasım 2006; Ankara), Türk gazeteci, şair, yazar, siyasetçi ve Türkiye eski başbakanı. 1974 ile 2002 yılları arasında beş kez Türkiye başbakanlığı yapan Bülent Ecevit, düşünceleri ve uygulamalarıyla, 20. yüzyıl Türk siyasal yaşamının en önemli isimlerden biri olmuştur. 1972 ile 1980 arasında Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığında, 1987 ile 2004 arasında da Demokratik Sol Parti Genel Başkanlığında bulunmuştur. 1961 ile 1965 arasında VIII., IX. ve X. İsmet İnönü hükümetlerinde Çalışma Bakanı olarak yer almıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 11. ve 12. Dönem Ankara, 13., 14., 15., 16. ve 19. Dönem Zonguldak, 20. ve 21. Dönem İstanbul milletvekili olarak görev yapmış olan Ecevit, 1961'de Kurucu Meclis Cumhuriyet Halk Partisi Temsilciliği (6 Ocak 1961-25 Ekim 1961) yapmıştır.[1] 2000 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üniversite mezunu olmaması nedeniyle Cumhurbaşkanlığı'na aday olamamış, koalisyon partilerinin bu hükmü değiştirme teklifini ve kendisine cumhurbaşkanlığı teklifi getirmesini ise teşekkür ederek reddetmiştir.