Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Dilaver Korkmaz yorumladı.
Kafamı kurcalayan bir düşünce var hep. Kuran-I Kerim'e ilk emir:" OKU" Peki ne okumamız lazım neyi düşünmemiz lazım. Nasıl bir bakış açısında olmamız lazım. Çünkü her insanın okuması bakış açısı hayat tecrübesi, fikirli aynı mıdır? Aynı zekaya mi sahiptir? (Düşünceleriniz herkesin farklı hayat tecrübesi olduğu, okuduğu çalıştığı, düşündüğü, tecrübe ettigi şeylerin farklı olduğu için benim için önemli. Ufakta olsa yorum yaparsanız sevinirim)
·
1.476 görüntüleme
Dilaver Korkmaz okurunun profil resmi
Öne Çıkan Yorum
bir ilahiyatçıdan dinlemiştim ismini hatırlamıyorum ama oku yani ikra nın eski arapça da diğer anlamlarından birinin anla olduğunu söylemişti o şekilde ayete yorum yapınca daha anlamlı oluyor sanki
Hüdayi Ertokuş okurunun profil resmi
Bizi yanıltan veya anlamamamizin sebeplerinden biride Arapça'da ki gramer yapısı, doğru söylüyorsunuz.
Nurettin Polat okurunun profil resmi
Bir yerde okumuştum, yazanı anımsamıyorum şimdi, söz şöyle idi. "İyi kitaplar okumayanın, okumuş olması ile cahil kalması arasında bir ayrım yoktur." Okumak elbette ki, insanın ufkunu açar, kişiliğini şekillendirir. Ancak: her okuduğumuz belleğimizde yer etmemektedir. Ne okursak okuyalım her okuduğumuzu akli sorgulamadan geçirerek sorgulayarak okumalıyız, diye düşünüyorum. 150 000 Sayfa kitap okuduktan sonra geldiğim nokta şudur, mantığımın kabul etmediği olgulara varsayımlara hikaye ve efsanelere inanmamak... Saygılarımla. Iyi okumalar, zihin açıklığı ve ruh dinginliği dilerim.
Hüdayi Ertokuş okurunun profil resmi
Kesinlikle katılıyorum Hocam. Okumaktan maksat eğer bir kitap veya buna muadil olan şeyse, iyi okumak veya okunacak kitaplarin bize uygun olanını belirlemek zaman alır. Çünkü insanoğlunun yaratılışı deneme yanılma üzerinedir. Mesela bi çocuk düşünelim. Bu çocuk ilk okulda her gün yeni bir meslekle gelir anne babasının yanına. Ve bu gerçek mesleğini secene kadar devam eder. Meslekte ki başarı ise karar verdikten sonra başlar. Nitelikli kitapları, benliğimizi uygun kitqpları seçmekte bu şekilde deneme yanılma yoluyla belirlenir. Her kitapta karakterimizi anlar ve ufak ufak yol çizeriz. Ben bu arayışın yol çizmenin hiçbir zaman bitmeyeceğini düşünüyorum. Çünkü insan oğlunun hayatı duyguları istek ve arzuları sürekli değişiyor.
Elif okurunun profil resmi
İlk emir Oku ile başlıyor evet. Önünde başka bir emir ya da kelime yok. Sonra devamı geliyor ayetin. Ben bundan yola çıkarak insanı düşündüren, ufuklar açan, tefekkür kabiliyetini artıran ve de müstehcen olmayan her kitabı okuma taraftarıyım, görüşüme uymasa bile. Böyle güzel bir konu seçtiğiniz için teşekkürler.
Hüdayi Ertokuş okurunun profil resmi
Rica ederim. Bu konuyu tam çözdüğümüz vakit bu hayattaki ilerleyişimiz çok daha kolay olacak kesinlikle. Șuan tüm insanlara bakıyorum. Kimsenin ne yaptığını bildiğini zannetmiyorum. Sanki bir sınavimiz var. Ve bizler dersimizi yanlış çalışıyoruz gibi.
e okurunun profil resmi
En kısa ve anlaşılır açıklaması diyanet tefsirinde mevcut, buyrunuz: kuran.diyanet.gov.tr/tefsir/sure/96-...
Bu yorum görüntülenemiyor
Mona Roza okurunun profil resmi
Oku emri dikkat çekmek icindi. Sonra gelen; 'seni bir damla sudan Yaratan Rabbinin adıyla oku" cümlesine dikkat çekiyordu. Şöyle diyor Yaradan 'Görünmüyor değilim, benim Adımla baktığında, tefekkür ettiğinde Beni bulacaksın! Rabbini bul tüm yaratilmislarda nidası var oarada. Okumak insan için yazıdır. Fakat Yüce olan için yazı teferruattır ve ihtiyacı yoktur insanın ürettiğine. Onun ilmi kuşatmıştır her şeyi. O yüzden insan kalbi ve aklıyla tefekkür ederek okumalı ve onun ilim deryasına dalmalı.
Bu yorum görüntülenemiyor
Zerîre okurunun profil resmi
İlk emir 'Oku' diyor. Ardındaki ayetler 'biz insanı bir pıhtıdan yarattık' diye insanın varlık seruvenlerine işaret eder. Yani 'insanı oku' mesajı bariz bir şekilde veriliyor ayetler ile.
Hüdayi Ertokuş okurunun profil resmi
Okumaktan maksat, görmek ve düşünmek olsa gerek. Ayet devamında biz insanı âlaktan yarattık buyuruluyor. Aslında dünyada böyle tüm canlılarda böyle. Bir atom parçasından, bir alak parçasından muhteşem denilebilecek bir dünya (düzen) kurulmuş, tüm fonksiyonlarıyla muhteşem bir insan yaratılmış. Ve yaratılan tüm mahlûkat düzen içerisinde ve tek görevi onu meydana getireni zikretmek. Yani "OKU" tabiri insana yaraticiya niçin ibadet etmemiz gerektiğini söylüyor. (Eger ki sizin dediğiniz çerçeveden bakacak olursak bu şekilde düşünüyorum.)
1 sonraki yanıtı göster
11 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.