Kaplanın Sırtında~Zülfü Livaneli
2022 1. kitabı
Gerçekten su gibi akan bir anlatımla birlikte tarihi bir bakış okumak çok özeldi. Sultan Abdülhamid'e yer yer hak versekte kendisi de sütten çıkmış ak kaşık değil yani. Fakat okurken Abdülhamid'e empati yapıyor insan ister istemez. İlk olarak amcası Abdülaziz ile birlikte yaptıkları Avrupa turunu anlatışı ve geri kalmışlıkla Osmanlı'nın yüzleşmesini o kadar derin hissedip ama kendi padişah olunca yine de yönetime eski sistemle devam etmesinin nedenlerini açıkladığı kısına bayıldım. Abdülhamid'in de dediği gibi ülkeyi padişah tek yönetseydi herşey faklı olurdu fakat içeride şeyhülislam, muhafazakarlar varken gelişmenin zor olduğunu, isteklerin dışına çıkılınca ya ayaklanma yada tahttan indirme yaşandığını açık bir şekilde anlatmış. Hiç hesapta yokken nasıl padişah olduğunu, savaşmadan akıl oyunlarıyla 33 yıl nasıl ülke yönettiğini ve sonrasında haketmediği şekilde sürgün edilişini doktor Atıf bey vasıtasıyla günümüze ulaştırmış. Fakat kitabı okurken şöyle bir his geliyor 'Ben bunu yaptım ama sor niye yaptım?' Şener Şen repliği gibi padişah sürekli haklılığını kanıtlamaya çalışıyor. Okuması keyifli bir eser. Kaplanın Sırtında Zülfü Livaneli
Tarih
Kaplanın SırtındaZülfü Livaneli · İnkılâp Kitabevi · 202215,6bin okunma