·376 syf.····Okunma: 06 Ekim 2022 17:11 Başlı başına zor olan bir konunun, zor bir kitabına olan incelemeye hepiniz hoş geldiniz. Başlayalım, let's go!
Öncelikle kitabın içeriğine girmeden önce kitabın dili için söylemek istediğim 3 5 ufak şeyler var (tabii mecaz anlamda 3 5). İlk olarak kitabı hemen anlayabilirsiniz ama hemen anlamanız için hiç yoktan 60 kelimeye hâkim olmanız gerekir. O kelimeler de daha çok Biyoloji, Tıp alanında sıklıkla kullanılan kelimeler fakat üzülmeyin! Artık Evrim'in de bir felsefesi olduğu için ve Evrim sadece Biyoloji bölümünü ilgilendirmediği için kitabın sonunda rahatça anlayabilmemiz açısından sözlük yer alıyor. Tavsiyem öncelikle sözlüğe bir göz atmanızdır. İkinci olarak kitap 2 3 günde okunabilecek bir kitap değil. Bakmayın, 8 günde de okunacak bir kitap değil normalde. Özeleştiri yapmam gerekiyorsa eğer, çoğu cümleyi hâlâ bile anlamadım. Tezim için ön okuma olarak belirlediğim bir kitap, tezimde kendime soracağım "Peki insan bilinci nasıl oluştu Pervin?" sorusuna ekstra son bölümde yer vermiş. Mükemmel!
Kitap içeriğine şöyle bir göz atalım;
Kitapta sadece insan evrimi ele alınmamış elbette. Yaratılışçıların evrimden anladığından tutun, koyu bir Darwinist'in ne anladığına kadar hepsini ele almış yazarımız. Okuduğunuz ilk 5 6 bölüme kadar sıkılabilirsiniz çünkü beyni inanılmaz derecede yoruyor. Cümle, paragraf bütünlüğü kusursuza yakın olmasına rağmen, içindeki anlam inanılmaz derin ve bir o kadar da ağır. Buna hazırlıklı olmanızı tavsiye ederim.
Evrim nasıl gerçekleşti? sorusunu, bilim temelli, detaylı bir şekilde karşıt düşüncelerle açıklıyor. Gerçeğe ışık tutan bir kitap desem yeridir. Bazen diyorlar ya evrimcilere, "Koskoca evrende yalnız mıyız!?" diye, yazar bu soruya da cevap veriyor. Sadece neyi ele aldığını anlatmak benim amacım, içeriğine veya verdiği cevaplara fazla değinmek istemiyorum, yoksa yeterli gelir bu bilgiler de okumaz kimse. :)
İnsanın evrimine, ahlâkın evrimine, çeşitliliğe, seçilimlere ve bilmediğiniz daha nice homo türüne değiniyor ve hepsini tek tek tek açıklıyor. Sosyal Darwinizm'in temelini oluşturan asıl şey neydi? 1859'da Evrim'i ortaya atan Darwin neyi, nasıl ve ne derecede değiştirmeyi başardı? Aklınızda eğer bu tür sorular varsa, kesinlikle okumanız gereken bir kitap. Ama tekrardan belirtmek isterim ki okumadan çok önce evrim hakkında biraz ön bilgi edinmeye çalışın. Evrimi öğrenmek için ağır, evrimi anlamak için anlaşılır ve basit bir kitaptan söz ediyorum!
İyi okumalarrrr...