2022 10. kitabı
Kadın problemlerine pek de dile getirilmeyen bir noktadan bakarak problemi içten fark etmeye odaklı bir kitap olmuş bu. Çözmeye demiyorum bakın, çünkü çözümü oldukça çetrefilli olan bu durumu çoğumuz yaşadığımız halde farkında bile olmuyoruz. Kadınların özgür olma, kendi kararlarını verebilme ve işlerinde yaşamlarında yükselme arzuları ile sevilme, bağlılık, korunma, kurtarılma gibi daha ilkel ve içsel arzularının çatışmasını anlatıyor bu kitap. Bu çatışmanın öyle er meydaninda açıktan yapılamayan bir sürü kamuflaj ve suçlama unsuruyla gizlendigini de söylüyor. Nitekim bu nedenle birçok kadın gelişimlerinin önündeki engelleri eş, çocuk, ev işleri olarak nitelerken aslında bir taraftan içten içe bu güvenli duvarları kendisine inşa ederken ya da inşa edilirken bundan zevk de aldığını kendine itiraf edemiyor ve iç çatışmalarindan doğan öfkeyi dışsal unsurlara yansıtmaktan geri kalmıyor. Burada dışsal unsurlar suçsuzdur gibi bir savunu yok ama kadınların çoğunun da bu noktaya farkında olarak ya da olmayarak kendi arzuları ile geldiklerini kitapta pekçok örnek üzerinden anlatmış yazar. Okul döneminde çok başarılı olan pekçok kadının iş hayatinda terfi alma, yönetici olma, sorumluluk alma konusunda geri planda kalmak isteyişini, evliliğin ardından para ile ilgili tüm kararlara erkeğe devredip kendini ev işlerine verdiği halde bir zaman sonra hiçbir hayalini gerçekleştiremedği gibi bir gerçekle yüzyüze kalışınıda konu edinen yazar bu sürecin ta geçmişten, ailelerimizden bize aktarılan süreçler olduğunu söylüyor ve o kadar içsel ve normal geliyor ki kadın bir anda kendini çok yoğun bir şekilde sürekli aynı işlerin etrafında döner şekilde bulabiliyor. Gelişim ve yükselişe gerek duymadan... Kitapta eşlerin ölümünün ya da boşanmanın ardından ortada kalan, kendini geçindirecek işi ya da becerisi olmayan evsiz ev kadınlarından da bahsediliyor. Sanırım bu meseleyi iyi anlamak için olayi bu çerçeveden degerlendirmek gerek. Yani bir gün hayatta yalnız kalırsam kendime yetebilecek miyim? Bu sorunun cevabı öyle bir kenara atıp ötelenecek cinsten değil. İşte bütün bu durumları Sindrella Kompleksi olarak adlandırmış yazar. Kitapta çok aydınlatıcı bulduğum noktaların yanında kafama oturmayan şeyler de var aslında. Kadınların bağımsızlığa karşı gösterdikleri bu yaklaşma - kaçınma hâli kendi içimizde çözmemiz gereken bir mesele. Son zamanlarda çevremde gördüğüm çoğu kadının ortak sorunlarından biri bu.
Sindrella KompleksiColette Dowling · Afrika Yayınları · 2020970 okunma