2021 137. kitabı
Guy Endore - Paris'te Bir Kurtadam @ithakiyayinlari ° Esaslı bir siyasetçi -ki bunlar esaslı siyasetçilerdi- asla bir yabancının çıkarlarını gözeterek vatan hainliği yapmaz. Kendi çıkarlarını gözeterek yapar. Çünkü o içerideki düşmandır. ° Herkese selamlar kitapsever dostlarım . İthaki Karanlık Kitaplık Serisi'ni çok seviyoruz. Bu güzel kitabı Yıldız ve Furkan Özcanoğlu ile birlikte okuduk . Bu güzel okumalarımız daim olsun her zaman . ° Doğaüstü vakalara ve Fransa tarihine merakıyla tanınan Amerikalı yazar Guy Endore, aynı zamanda komünist görüşleri nedeniyle kara listeye alınan başarılı Hollywood senaristlerindendi. En ünlü eseri Paris’te Bir Kurtadam ise 1933’te yayımlandığında kısa sürede çoksatan bir romana dönüştü ve hem akıcılığıyla hem de derinlikli tarihsel ve siyasi yorumuyla kurtadam edebiyatının mihenk taşı olarak kabul edildi. Guy Endore, yeni tanıştığım bir yazar ve kalemini oldukça beğendiğimi söyleyebilirim. Biraz "King" vari buldum kalemini. İlk başlarda biraz sabretmek gerekiyor. Sonrası tamamen akıcı ve muhteşem. Kitabımızın kısaca konusuna bakacak olursak; Akademik çalışmalarını Paris’te sürdüren bir adamın karşısına çöplerin arasında tuhaf bir elyazması çıkar. “Galliez Raporu” adlı bu evrak 1871 yılında yargılanan Astsubay Bertrand lehine yapılmış olan savunmayı içerir. Aymar Galliez’e ait bu raporda Pitaval ve Pitamont ailelerinin arasındaki lanetli kan davasından başlayıp 1871’deki Paris Komünü günlerine kadar uzanan ve merkezinde karanlık arzularıyla baş etmeye çalışan bir kurtadamın yer aldığı, hem ölüm ve şehvet hem de hüzün ve sefalet yüklü bir öykü anlatılır. "İçindeki kurt sessiz, ama şimdilik." Yazarımız klasik "kurtadam edebiyatı"nın kurucusu olarak kabul ediliyor ama Endore bu kitabında sadece kurtadam edebiyatı yapmıyor, Fransa’nın içinde bulunduğu savaş zamanlarını, iç karışıklıkları, insanların birbirlerine karşı tutum ve davranışlarını kısacası o dönemdeki Fransa’nın çalkantılı zamanlarını oldukça gerçekçi bir şekilde gözler önüne seriyor. Yazarımız fantastik öğeleri ve gerçeği çok iyi harmanlamış ve bizlere muhteşem bir kitap yazmış. Ayrıca şunu bir kere daha belirtmek isterim ki Karanlık Kitaplık Serisi öyle iliklerinize kadar korkacağınız kitaplar yok. Bu seride edebiyatların başlangıcı (kurtadam, vampirler, hayaletler vb.) sayılan kitaplar var. Hepsi birbirinden değerli ve önemli. Bu seriden tüm kitapları, okutturun, önerin. Gerçekten çok değerli yazarların muhteşem kitapları var. Herkese mutlu, huzurlu akşamlar dilerim dostlarım. #Alıntılar - "Ölülerin ve dirilerin, dini bütünlerin ve kâfirlerin mutabık olduğu tek konu paraydı..." - "Kitlesel suçlar cezasız kalıyorken, bu kurt neden bireysel suçu yüzünden içeri tıkılsın ki? Toplum topyekin kurda dönüştüğünde bunu düdüklerle ve davullarla, göklerde dalgalanan bayraklarla kutlamıyor muyuz?" - "Hepimiz günahkârız..." - "Her zaman bir yeni nesil vardı ve her zaman olacak. Ve her yeni nesil büyüklerine burun kıvırmanın akıllıca olduğunu düşünecek."
Paris’te Bir KurtadamGuy Endore · İthaki Yayınları · 202144 okunma