···Okunma: 20 Eylül 2022 00:00 “Çok hassas çocuktu Osman. Öyle gülerdi ederdi.. dünya yansa bir çuval samanı yanmaz gibi görünürdü ama hiç öyle değildi aslında. İçine atardı. Kimseye hayır diyemez, kimseyle kavga edemez.”
Bu kez Osman’ın hayatı ele alınıyor. Her şey Osman’ın günlüğünün bir yazarın eline geçmesi ile başlıyor. Yazar, bir kitap yazmak istiyor ve günlüklerden ve Osman hakkındaki haberlerden yola çıkarak Osman’ın tanıdıklarını buluyor ve onlarla iletişime geçiyor.
Kitap Osman’ın ölümü ile başlamaktadır. Osman yaşamını bir kulüpte piyano çalarak idame ettirirken bir gün iş çıkışı kamyon altında ezilerek ölmüştür. Ölümü kimine göre kaza, kimine göreyse intihardır.
Kitap röportaj artı günlük şeklinde ilerlemişti. Osman’ı tanıyan hemen herkes: Osman’ın daldan dala konan, başladığı hiçbir işi bitiremeyen, her şeyden çabucak hevesi geçen biri olarak görüyordu.
Dışarıdan her ne kadar iyi aile ilişkileri var gibi gözükse de günlüğe bakıldığında Osman’ın ailesinin sorunlu bir yapıya sahip olduğu görülmektedir.
Osman Şebnem’le gerçek aşkı tatmış ve en çok onu sevmiştir. Onun yaptığı şeyin ardından sarsılmıştır.
Osman’ın pek çok hayali, bu hayalleri gerçekleştirecek maddi durumu vardı ama hayallerini gerçekleştirecek çabası yoktu.
Yarını yokmuş gibi yaşıyordu Osman, gereksiz harcamalar yapıyordu. Bir gün bu şaşalı yaşamın sona ereceğini hiç düşünmüyordu, nitekim öyle de oldu, Osman en dibi gördü fakat buna rağmen fakirliği kabul etmedi çünkü varlıklı bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelmiş, hiçbir zorluğa göğüs germek zorunda kalmamış, yaşamla mücadele etmemişti.
Osman’ın çevresi kalabalıktı ama kuru bir kalabalıktan ibaretti Osman. Hayatı; vefat etmis annesi, baskıcı babası, kardeşi Teoman ve çok sevdiği Şebnem olarak tanımlanabilirdi.
Bir yandan Osman’ın başına gelen her şeyi hak ettiğini düşünürken, bir yandan da üzüldüm. Boşa geçmiş bir hayattı Osman’ın hayatı. Varlık içinde başlayıp, acizlikle sonlanan.
Serinin son kitabıydı ve ben çok beğenerek okudum. Osman’ın hayatını okurken her an Şebnem’in bir şekilde kitaba dahil olacağını sandım ama maalesef Şebnem hiçbir zaman gelmedi.