·1062 syf.····Okunma: 17 Ekim 2022 00:38 Selam arkadaşlar Tolstoy'un en önemli eserlerinden biri. Anna Karenina... bu kitabı bitirmiş olmamın verdiği gurur bir yana ben de bıraktığı etki de inanılmaz.
Tutku kurbanı aşık kadınlar Türk edebiyatında da sık sık karşımıza çıkıyor. Aşkı memnu'muzun Bihter'i bunlardan biri. Yalnız bu eserde Rusya'nın içinde bulunduğu durum da en az Anna Karenina'nın aşkı kadar önemli bir yer kaplıyor.
1873 -1877 yılları arasında bölüm bölüm tefrika edilen roman daha sonra tek bir cilt hallinde basılmış. Yazıldığı dönem Rusya'nın sosyal yaşam ve toplumsal yapısını ortaya koyduğu için de büyük önem görmüş. Üstelik dünyanın en iyi romanlarından biri olduğu bile söyleniyor.
Dostoyevski bu eser için; "Anna Karenina, Çağımızın Avrupa edebiyatındaki benzerlerinden hiçbirinin, kendisiyle boy ölçüşemeyeceği kadar kusursuz, mükemmel ve ölümsüz bir sanat eseridir." Demiş.
125 farklı yazarın belirlediği bir listede Zamanımıza kadar yazılmış en iyi roman olarak görülmüş.
Eser, 1870'li yıllardaki çarlık Rusya'sının üst sınıflarına mensup kimseler arasında yaşanan birbirlerinden bağımsız aşk maceralarını anlatırken, üst sınıf elit kesimin refah içinde yaşayışıve alt sınıftaki yoksul halkın yaşayışı arasındaki uçurumu açık bir şekilde ortaya koyması acısından da önemli bir yere sahip.
Araştırmacılara göre Tolstoy'un kendi hayatından da kişilere ve izlere rastlanan bu romanda çoğu karakter ve olay gerçekten var ve yaşamışlar. Bu, eseri daha etkili kıldı benim için. Okurken tüylerim diken diken olarak okuduğum kısımlar olduğu kadar, zorlandığım fazla detay ve betimleme kısımları da oldu. Fakat genel olarak son derece akıcı bir romandı. Bir yolculuğa çıkıp gelmiş hissindeyim.
Anna'nın eşini ve çocuklarını aşkı için terk etmesi ve sonrasında yaşananlar... tabi ki sadece aşk değil toplumun o zaman ki ahlaki çöküşü çok güzel yansıtılmış. Tolstoy'un her karakteri bu kadar gerçekçi yazabilmesi olağanüstü. Her karakteri yaşamış gibi.
Özünü ruhsal bir sevgiden almayan bir birliktelik mutlu sona ulaşır mı?
Bu roman hakkında konuşacak o kadar şey var ki ama ne söylersem spoiler olur o yüzden susuyorum. Ölmeden önde mutlaka okuyun bu eseri. Kalın olduğuna bakmayın oldukça akıcı. Kitapla kalın sevgiler