·88 syf.····Okunma: 17 Ekim 2022 18:55 Freud’un incelemelerine de konu olmuş Wilhelm Jensen’ın yazdığı Gradiva’da hayatında sadece bilimle ilgilenen bir arkeolog olan baş karakterimiz Norbert’in İtalya’ya yaptığı gezilerde Pompei’nin küllerinin altından çıkarılmış olan bu gravüre inanılmaz bir hayranlık beslediğini onda gelişen bu hayranlığın zihninin sınırlarını zorlar dereceye geldiği ve bir iç sıkıntısıyla başlattığı Pompeii yolculuğunda onunla ilgili halüsinasyonlar görmeye başladığını okuyoruz.
Kitap bu tema üzerine kurulmuş, karakterin düşüncelerini okuyucuya iyi bir biçimde anlatılmıştı. Hikayenin sonunu çok ama çok beğendim. Keşke daha uzun olsaydı da bu kısımları daha çok okuyabilmiş olsam diye içimden geçirdim. Kitabın ilk 30-40 sayfasını okurken biraz sıkıldım ama sonradan olayların hızı arttırmasıyla bu sorun ortadan kalktı.
İnsan psikolojisi ve arkeoloji ile ilgilenen herkesin keyifle okuyabileceği bir yapıttı. Benim arkeolojiyle bi alakam olmasa da İtalya’nın antik şehri Pompeii ile ilgili güzel bilgiler kazandırdı o yüzden kitabı okuduğuma daha da mutlu oldum.