···Okunma: 11 Ekim 2022 00:48 Merhaba bugün Oscar Wilde'ın "Dorian Gray'in Portresi" romanı hakkındaki yorumlarımı sizinle paylaşmak için geldim.
Yazarın tek romanı olma özelliği taşıyan eserimiz ilk yayımlandığı zaman fazlasıyla tepki çekmiştir. Wilde'nin görüşleri, cinsel yönelimi ve kitaptaki eşcinsellikten dolayı olumsuz tepkiler almıştır. Kitap bir ara yayımdan kaldırılmış, daha sonra Wilde kitaptaki en ufak cinsellik içeren sahneleri, sözleri çıkardıktan sonra kitabı tekrar yayımlamıştır.
Benim okuduğum bu kitap sansürlü baskısıydı. Başka yayınevlerinden kitabın sansürsüz olanına ulaşabilirsiniz.
Dorian Gray, yirmili yaşlarında olağanüstü saf bir güzelliğe sahip erkek karakterimiz. Gittiği bir davette ressam olan Basil Haward ile tanışıyor. Basil, Dorian'ın güzelliğinden etkileniyor; onu çizmeye başladığında kendisine ilham olduğunu, daha üretken olup iyi tablolar ortaya koyduğunu fark ediyor. Bir gün Dorian'ın portresini çizmeye karar veriyor. Portre çalışması sırasında, Dorian'ın hayatında söz sahibi olup ona yol gösterecek olan, Basil'in arkadaşı Henry'de sütüdyoya geliyor ve Dorian ile tanışıyor. Porte çalışması bittiğinde tablonun güzelliği karşısında herkes büyülenirken Dorian'ın içini huzursuzluk kaplıyor, o an bir dilekte bulunuyor: "Ne hazin şey! İhtiyarlaşıp çirkinleşeceğim, iğrenç olacagım. Oysa bu resim sonsuza dek genç kalacak... Öbür türlü olabilseydi! Sonsuza dek genç kalan ben, ihtiyarlayansa şu resim olsaydı."
Dorian bu sözleri sarf ederken gerçekleşeceğini nereden bilebilirdi?
Çoğu kişi kitabı yorumlarken Dorian'ın kişilik gelişimini ele aldığını ifade etmiş. Aslında gelişim daima ileriye dönük, olumludur. Oysa ben Dorian'ın kişilik değişiminin işlendiğini söylemek istiyorum. Değişim olumlu da olumsuzu da içinde barındırdığı için.
Çoğu paragrafta ruhbilimiyle ilgili teoriler yer almakta, özellikle Lord Henry'nin kuramlarında karşımıza çıkıyorlar. Kitabı bir cümle ile özetleyecek olsam kişinin ruhunun yüzüne yansıdığını ancak Dorian'ın yüzüne yansıyacak bir ruhunun olmadığını söyleyebilirim.
Akıcı, sürükleyici ve merak uyandırıcıydı. Sadece kitabın sonu tahmin edilebilir olduğu için beni etkilemediğini söyleyebilirim.
Bookstagram hesabım: hayalperest1okur_