2022 4. kitabı
Uzun zamandır bana yaşadığım hayatı bu kadar sorgulatan birkitaba denk gelmemiştim. "İlkel"in bakış açısı ile "modern"in nasıl göründüğünün bir anlatısı gibi olsa da aslında, bence bize şu an yaşadığımızı hayata dair çok şeyi sorgulatan bir kitap Göğü Delen Adam. Kitabın arka kapağında "Papalagi denince beyazlar ya da yabancılar anlaşılır. Ama sözcüğü sözcüğüne çevrilirse göğü delen anlamına gelir." diye bahsediliyor. Sayfalar arasında gezindiğinde, bu söz öbeğinin ne anlama geldiğini çok net anlıyorsunuz. Afrika kabile reisi Tuivaii'nin anlatısı ile dinliyoruz ilkel ile modernin farkını. Üstünkörü düşündüğümüzde,sahip olduğumuz teknoloji, giydiğimiz kıyafetler, kapısını her gece özenle kilitleyip, perdelerini sıkı sıkıya kapattığımız evlerimiz ne kadar da elzembirer ihtiyaç gibi duruyor bizler için değil mi? Tuivaii işte bunların aslında yozlaşmanın, benliğimizden uzaklaşamanın ta kendisi olduğunu anlatıyor bize. Tuivaii, sömürge amaçlı yaşadığı adaya gelen Avrupalılar'ın kurduğu misyoner okulunda eğitim almış. Göğü delip yaşadığı topraklara gelen beyaz adamların varolduğu dünyayı merak etmiş, gel zaman bu merakına yenik düşerek bir süre Avrupa'da bulunmuş bir yerli. Haliyle iki hayat tarzını da yaşamış, bu iki farklı dünya arasındaki farkı anlatabilecek tecrübeye sahip. Bir bebek zihninin berraklığı ile Avrupa topraklarında insanların yaşam şekillerini gözlemlemiş. Göğü delip gelen beyaz adam onlara ışığı vadetse de, Avrupa'da geçirdiği her gün ona aslında masumiyetlerinin kirletileceğinin bir kanıtı olmuş adeta. Modern insanın bencilliğini, hırslarını, inanç eksikliğini, maddi olarak sahip olduğu "şey"lerin kölesi durumuna düşüşünü temiz bir ruhun penceresinden yalın bir dil ile anlatmış Eric Scheurmann bizlere. En çok da farkında olmadan sahip olduğumuz eşyaların aslında nasıl bizim efendimiz haline geldiğini görmeyişimiz etkiledi beni. Zamansız bir başucu kitabı. Henüz okumadıysanız,muhakkak bir şans verin derim!
Göğü Delen AdamErich Scheurmann · Ayrıntı Yayınları · 202017,2bin okunma