Bozkırdaki Ağaç Bozkırdaki Ağaç
"Köy Enstitüleri "
"Geçmişinizle gurur duymak istiyorsanız, bugün gurur duyacağınız işler yapmak zorundasınız".
Zamanında Fransız kralı Osmanlı'ya bir elçi gönderir ve borç ister.Vezir çıkar Kanûnî'nin huzuruna;
"Fransız kralı borç ister hünkârım" der.
"Eee siz ne yaptınız paşam" der Kanûnî.
"Vermedik efendi hazretleri. Keza bunların maliyesi kütüdür, bu borcu ödemeyemezler"der.
Bunun üzerine Kanûnî ;
"Ver paşam ver"der.
"Bugün borç alan yarın emir alır"
Bu emirden sonra Osmanlı'da epey borç vermeye başlamıştır.
Köy Enstitüleri Kurulduğu dönemde hakkında çok bir bilgiye sahip olunmayan Köy Enstitüleri 17 Nisan 1940 tarihli ve 3803 sayılı yasa ile ilkokullara öğretmen yetiştirilmesi amacıyla açılan okullara verilen isimdir. Köy Enstitüsü projesi bütünüyle Türkiye Cumhuriyeti'ne aittir ve dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından yönetilmiş bir programdır. Hakkında araştırma yapılmaya başlandı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ardından Anadolu'da okul ve öğretmen eksikliği konusu gündeme geldi. Dönemin cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü önderliğinde Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç'un çabaları sayesinde köylerde yaşayan ve ilkokul mezunu vasfı taşıyan çocukların Köy Enstitüleri'nde eğitim görüp tekrar yaşadıkları köylere dönerek öğretmenlik yapması amaçlanmıştır.
Köy Enstitüleri'nin kurulduğu iller ve ilçeler
- Akçadağ, Malatya (1940)
- Akpınar-Ladik, Samsun (1940)
- Aksu, Antalya (1940)
- Arifiye, Sakarya (1940)
- Beşikdüzü, Trbzon (1940)
- Cılavuz, Kars (1940)
- Çifteler, Eskişehir (1939)
- Dicle, Diyarbakır (1944)
- Düziçi, Adana (1940)
- Erciş, Van (1948)
- Gölköy, Kastamonu (1939)
- Hasanoğlan, Ankara (1941)
- İvriz, Konya (1941)
- Kepirtepe, Kırklareli (1939)
- Kızılçullu, İzmir (1939)
Köy Enstitüleri, 1946 yılında Hasan Ali Yücel'in Milli Eğtim Bakanlığı görevinden ayrılmasına kadar işlev görmeye devam etti. Hasan Ali Yücel'den sonra Milli Eğitim Bakanı görevini sürdüren Reşat Şemsettin Sirer Köy Enstitüleri'ni KöyÖğretmen Okulları'na dönüştürdü. Köy Öğretmen Okulları da 27 Ocak 1954 tarihindeDemokrat Parti hükümeti tarafından kapatılmıştır.
#köyenstitüleri @librumkitap @cembagcitr @kitap.gemisi