2022 682. kitabı
Devlet memuriyetinde çalışan, rüşvet yemez, dürüst ve bu özelliğiyle de gurur duyan baba Fedor’a oğlu Mitya, her ay 3 ruble olan cep harçlığını istemek için gelmiştir. Arkadaşından borç aldığı için de, önümüzdeki ayın harçlığını da ister fakat babası vermez ve kovar. Annesinden de alamayınca son olarak, sahtekar arkadaşı Mahin’e gider. Birlikte sahte bir kupon hazırlayıp, bir çerçeve satın alırlar. Tezgahtar kadını kandırıp kupon üstünü de alırlar. Tezgahtarın kocası akşam hasılatı sayarken sahte olduğunu anlar ve onlar da kuponu bir başkasını kandırmak için kullanırlar. “Sahte Kupon” Tolstoy'un ilk uzun öykü kitabı. İki gencin rakamlarını değiştirip hazırladığı sahte kuponla birlikte hep bir başkasını kandırarak, bir kötülüğün dalga dalga nasıl yayıldığını görüyoruz. Mitya’nın başlattığı küçük bir kötülüğün, topluma yayılarak toplumu nasıl zehirlediğini, küçük bir dalganın nasıl büyüyerek felaketlere yol açtığını görüyoruz. Aslında insan iyiliği de kötülüğü de seçebilir. İnsanın karşılıklı etkileşimlerle belirlenebilen seçimlerinin, nelere mal olduğunu gösteren bir eser. Yazarın kısa ama çok etkileyici eserlerinden biri. Seksen üç sayfaya sığan büyük ders. Şiddetle tavsiyemdir. #SahteKupon ^ ^ #alıntı Yeni bir aile kurmuş olan babasının yanına gitti, artık babasıyla arayı düzeltmeye karar vermişti ve öyle de yaptı. ^ ^ @parisyayinlariofficial #bloghemsire #edebiyat #tolstoy #levtolstoy
Sahte KuponLev Tolstoy · Paris Yayınları · 201824 okunma