Ölüm Bilinci
2022 6. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2022 20:34
Kitap, hayata ve insan bilincine dair çok güzel mesajlar içeren bir yapıt fikrimce. Hem akıcı bir roman tadında hem de psikolojik detaylar içeren zirve eserlerden biri olduğunu düşünüyorum. Psikoloji ile ilgilenen herkesin epey seveceği bir eser. "İnsanların mutluluk düzeyleri ne kadar yükselirse, mutsuzlukları da o kadar artıyor demek.." İnsanlarin en büyük psikolojik sıkıntılar içerisinde olması gereken savaş ortamında aksine insanların daha çok yaşama tutundukları ve psikolojik sıkıntıların minimum seviyeye indiğini belirtiyor. Frankl'ın logoterapi teorisini açıklar nitelikte bu durum. Ölmek üzere olduğunu bilen ve hayatın tekdüzeliği nedeniyle başarısız intihar girişiminde bulunan Veronika'nın "... her günümün aynı olmasının nedeni de kendim olduğunu daha önce anlasaydım.." şeklinde devam eden düşüncesi de kitabın içindeki güzel mesajlardan biri. Son olarak spoiler vermeden kitabın en çok beğendiğim kısmı ile bitireyim..:) "Ölüm bilinci bizi daha çok yoğun yaşamaya yöneltir." Bu cümle din içerisinde bulunan sürekli ölümün hatırlanması düsturunu inziva ve dünyadan el etek çekme olarak algılayan fikre tokat gibi olduğunu düşündürdü. Ölümü sürekli hatırlamak, yaşamı daha yoğun hissedip insanı zincirleyen fikir ve korkulardan sıyrılmaya yöneltmeli..
Veronika Ölmek İstiyorPaulo Coelho · Can Yayınları · 2015102,3bin okunma