2022 586. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2022 02:30
Selamlaaar :) Bol spoili bir inceleme olacak! Size Laetitia Colombani 'ne ait Saç Örgüsü kitabı ile geldim. Kitabı yeni keşfettiğimi söyleyebilirim ve kesinlikle kitaplığımda bulunması gereken bir kitap. Şuan pdf okuyorum da :( İnceleme çok uzun olacak, baştan uyarmak isterim. :) 3 kadın, 3 kıta ve 3 hayatta kalma savaşı. Tek tek anlatacağım, kitapta olan sırayla. Önce Smita'nın hikayesinden başlayalım. Smita, Hindistan'da yaşamaya çalışan, kendi okuyamadığından içinde ukte kalan ama kızını okutmak isteyen bir kadın. Aynı zamanda o bir Dalit. Dalitler; okuyamaz, onlar işlerini yaptıkları insanlara gözükmemek dokunmamak zorundadır. Dalitler, sistemin tümüyle dışında ve altında kabul edilen 200 milyon kadar Hint insan grubu. “Dalit” kelimesi, Hindistan'da “dokunulmaz” anlamına geliyor. Dalitlere, “dokunulmazlar” denilmesinin nedeni, tuvaletlerin (elle) temizlenmesi, ölenlerin gömülme işlemi, hayvanların bakımı gibi diğer kastlarda bulunan Hinduların iğrendiği ve aşağılayıcı bulduğu işlerin yaptırılmasıdır. Ve biz bu insanların hikayelerini bilmiyoruz, ben ilk defa böyle birşey duydum ve şok oldum. Kadınlar tuvalet vb. yerleri temizlerken, erkekler tarlalarda fare yakalıyor ve o fare akşam ögünü oluyormuş. Bunlar gerçek mi diye araştırdım ve öğrendiklerim bana yetti de arttı bile. - _ - O kadar ürkütücü adetleri varmış ki, insanın kanı donuyor resmen. Mesela bir tanesini örnek verebilirim; Kadınlar, eşlerini öyle memnun etmeliymiş ki, eşleri öldüğünde kendini öldürmeli, intihar etmeliymiş. Aşağıya bırakıyorum linki, merak eden olursa. ekrembugraekinci.com/article/?ID=410... Diğer hikayeye geçiyorum. Giulia, Sicilya'da yaşıyor. Babası nesilden nesile artık meslek haline gelen, dökülen ya da kesilen saçlardan postiş ve peruk üretimi yapıyor. Giulia, Smita'nın aksine okuma imkanı olupta lisede okulu bırakmış bir kız. Babasının mesleğini yapmak isteyen ailedeki tek kız. Ama yaşıtlarının aksine bara değil, kütüphaneye kitap okumaya giden birisi. Atolyede çalıştığı bir gün, bir telefon gelir babasına birsey olmuştur. Sıradaki ve son hikaye. Sarah, Kanada'da yaşıyor. O yaşıtlarına kıyasla çok iyi bir avukat. 2 evlilik atlatmış ve 3 çocuğu var. Çocuklara bakıcıları Magıc Ron bakıyor o da evini işe taşımak zorunda kalmıyor. Ama mesleği yüzünden çocukları ihmal ettiği bir gerçek. Çalıştığı büroda hamilelik bir tür zayıflık olarak görülüyor ve kademen düşüyor. O da iş yerinde çocuklarından bahsetmek istemiyor mecburen. Kitap kısa kısa bu 3 kadından ve bu kadınların hayata karşı, insanlara karşı, eşitsizliğe ve adalete karşı olan savaşından bahsediyor. Vee bir saç örgüsünün serüvenini anlatıyor. Hindistan'dan Sicilya ve en son Kanada'ya ulaşma sürecinde neler olduğunu görüyorsunuz. Benim etkilendiğim bir kitap oldu ama biraz eksik buldum, sanki yarım kalmış gibi. Hikayenin devamında ne oldu, çok merak ediyorum. Belki II. bir kitap düşünüyordur, yazar. Tavsiye edebileceğim bir kitap. Keyifli okumalar dilerim :)
1000k
Saç ÖrgüsüLaetitia Colombani · Yan Pasaj Yayınevi · 202017,7bin okunma