Puan vermedi·136 syf.····Okunma: 24 Ekim 2022 16:49 “Mutluluk bir amaçtır, felsefe ise ona giden yol. Herkese iyi yolculuklar!”
Felsefeye biraz mesafeli misin? Felsefe denince aklına yüzyıllar önce yaşamış filozofların belli okullar altında birleşmiş görüşleri mi geliyor? Bunları bilsem ne olur bilmesem ne olur mu diyorsun kendine? İşte bunlar hep lise döneminde aldığımız, ezbere dayalı felsefe dersi müfredatının etkisi. Oysa felsefe her yerde, hayatın tam da merkezinde. Felsefe yapmak düşünmektir, sorgulamaktır, anlam aramaktır.
1952 Paris doğumlu André Comte-Sponville, dünyaca ünlü bilim insanları ve filozoflarının eğitim verdiği École Normale Supérieure’den mezun olduktan sona Sorbonne Üniversitesi’nde felsefe alanında doktora derecesi almıştır. Antik felsefenin yanısıra yakın dönem felsefesi ve siyaset felsefesi alanlarında da eserler veren filozof anlaşılır ve yalın üslubu sayesinde tüm dünyada çok okunan yazarlar arasında yer almaktadır.
Felsefeyi Takdimimdir her yaş grubuna hitap eden ve “Ahlâk, Siyaset, Sevgi/Aşk, Ölüm, Bilgi, Özgürlük, Tanrı, Ateizm, Sanat, Zaman, İnsan, Bilgelik” isimli on iki bölüm sonunda felsefeyi en iyi şekilde açıklamayı hedefleyen bir yapıt.
Benim için felsefeyi zevkli hale getiren bir okuma deneyimi oldu. Beyin fırtınası yapmak, oldukça karışık konuları sistematik halde düşünmek, tartışılmasına mesafeyle yaklaşılan konular hakkında (Tanrı- Ateizm bölümleri gibi) fikir sahibi olmak adına etkili bir eserdi. Lisede André Comte-Sponville gibi bir öğretmenim olsaydı, muhtemelen üniversitede felsefe bölümünü yazardım. Eğer felsefe alanında çok ilerlediyseniz muhtemelen size hitap etmeyecektir ama benim gibi bir okuru tatmin eden bir eser olduğunu belirtmeliyim.
Keyifle okuyun